Followers

Wednesday, July 20, 2011

Scrap and me.. again

Nak menjahit.. tapi tak tau nak jahit apa..

Then bila mengemas tempat menjahit niii.. macam2 lah jumpa yer..
contohnya scrap yang kecil2 ni, nak buang sayang, macam boleh guna lagi..

Disebabkan saya malas nak susah2 pikir nak jahit scrap ni kecik2 ni, saya try QAYG.. uihhh camno nak sebut ni.. ayat penuhnya Quilt As You Go, sajer2 cuba teknik baru. Wahhhh memang best mencantum scrap sesuka hati tanpa perlu pikir seam allowance semua nii.


Dan dapat jugak mengabihkan scrap batting yang kecik2 ni jugak


 So kiranya semua from scrap lah... tengok binding tuh, berapa banyak sambung ntah.. all in all from scrap and now sitting infront of me, in the office... being my mug best companion ever after


Kepada otai2 quilt mesti tak heran dah dengan QAYG ni kan. But really a new thing to me. Its very much easier that any other technique.. but the pieces should keep on bigger and bigger.
Kepada yang first time dengar, maybe boleh search kat pokcik Google yer.. maybe you can find something and normally its free as long as you pay your internet bill hehehe


Regards;
 

16 comments:

  1. Quilt As You Go... Quilt sembarangan tapi hasilnya tak sembarangan.. cantik Mila, walaupun buatnya sesuka hati.. I might try someday.. kalo tak malas.. hehehe

    ReplyDelete
  2. seronoknya dapat menjahit quilt..menarik kan saya tak penah cuba..dulu2 ada la ibu saya cantum2 baju2 lama jadikan selimut..up sket hasil tu mesti cantik..

    ReplyDelete
  3. cantik.. lg cantik akak jahit diatas quilt..nampak kemas.. huhu pandai jer sya komen hehe.. :) kak rajin sungguh

    ReplyDelete
  4. wow..QAUG ,first time dengar term ni..nice kak mila!usually i just throw away my scraps..tak tau nak buat apa.

    ReplyDelete
  5. Comel lote je hi hi macam tuannya kut.. Eh nak tanya ni, boleh tak Mila buatkan bib utk baby deeja. Boleh gantung kat leher dia masa raya nanti, tak lah comot baju baru tu..

    ReplyDelete
  6. Kan cantik tu dah jadi mug rug.

    ReplyDelete
  7. Rajin betul la akak ni..solute betul..cantik!!i like..buatkan satu tuk sy..hihi

    ReplyDelete
  8. kekadang tak tahu dah nak buat cam ne kain perca kecik2 ni,nak buang sayang...

    ReplyDelete
  9. Vita.. TQ.. melayan mood nak menjahit tetapinya relex sewing

    ReplyDelete
  10. Yaati.. akak pon suka tampal perca jadi selimut... kat rumah tuh takde selimut lain selain selimut tampal hehe

    ReplyDelete
  11. aliya.. TQ... seronok mengabadikan perca2 kain yg ada.. dari dibuang

    ReplyDelete
  12. Lisa... apsal throw away.. banyak bende boleh buat dengan scrap tau.. bagi akak je lah hahaha

    ReplyDelete
  13. Che Mid.. kalau bib jer boleh jer.. nnt emaillah saya yer

    ReplyDelete
  14. Kak Zai.. lama tak nampak kak zai

    ReplyDelete
  15. NoEn...akak selalunya takut nak bg kat org kalau guna perca ni.. takut org tak sudi terima hihihi.. selalunya untuk pakai sendiri jer

    ReplyDelete
  16. CT Honey... dah kumpul banyak2 perca tuh, menyemak jer kan... tp kalau time2 down nak menjahit mmg best bila jumpa perca nii

    ReplyDelete

Love your comments...