Followers

Monday, February 25, 2013

Le Tour d...... bilik jahit :P

Alang-alang mengemas... 
baik ambik gambar terus... tapi eks.. taklah kemas bebenor sebenarnya, cukuplah dapat sedut segala habuk2 tuh, kalau nak betul2 kemas, nampaknya mokcik kena tulih resignation letter sebagai tukang jahit dan jadikan bilik ini sebagai muzium, maka confirm kemas kan..

Sajerlah nak share bilik yang tak berapa nak kemas ni.. sebab kekadang kawan-kawan ada yang email tanya pakai mesin apa.. jadi kat sini saya kumpulkan gambar mesin jahit yang saya ada..

Bilik ni kecik je pun (rumah ai pun kecik jer kan, tak dapatlah nak request bilik jahit besau2). All furniture tu pun takdeler yang canggih manggih mahal2... semua serba sederhana jer, yang penting ada gunanya

Ini ruangan memotong yang kecik2, kalau potong besar2 macam telekung tuh saya bentang kain atas lantai jer lah... 
Bila tengok gambar ni, terasa macam kosong skit kat dinding tuh kan.. kalaulah dapat buat hanging cabinet, memang cun benau... emmm boleh masuk dalam angan2 niiii hihi.. Izzah kata angan2 free jer, jadi silalah berangan.

Yang ini plak dari sudut yang bertentangan... 
Kat hujung tuh letak 2 mesin jahit. Yang tersorok kat tepi tuh mesin jahit sulan NV90e saya.
Since ianya tak perlukan ruang yang besar, saya letak atas meja solek tu jer, reused meja solek tuh, dari buang jer, ada baiknya baik digunakan betul tak...

Yang ini couple serangkai, my Abang NV50 and Penyanyi 14N655
Tempat dah tak cukup, kenalah dok macam ni..

NV50 ni dah siap ada wide table, dan tak lupa... ada thread catcher sekali... rasanya amat berguna sekali ada thread cather tuh, plannyer nak buatkan satu untuk Protex si hi-speed tuh.. bilalah tuh ntahlah.. Kalau tengok gambar first tuh, mesti nampak bawah si Protex tuh ada plastik kan.. itulah my disposable thread catcher hahahaha


Haaaaa inilah si Abang NV90e tuh. Terperosok kat corner tuh hihihi... Bila dah ada mesin sulam baru saya tau yang saya ni takde bakat nak menyulam, malas beb... nak sulam huruf pun malas, dah setahun tapi tak reti lagi nak guna downloadable pattern.. tak pernah lagi link ke netbook pun hihihi.. maybe sebab kedudukannya yang tersorok tuh kut. kena letak depan2 kut eks.. or letak kat dekat meja sebelah PC kut eks hahaha...

Dan ini si laju Protex....
So far amat berpuashati dengan mesin ni walaupun bila cakap kat orang jenama ni, mesti orang kata tak pernah dengar kan, ada yang kata jenama cap ayam jer hahahah
Memang tak glamer, cuma ianya menepati citarasa sebab senyap, guna enjin direct drive, tambah plak ada function neddle positioning tuh.
Nampak tak sibiru dan siungu bawah meja tuh?
Actually mereka sebab utama saya dok mengemas ni hihi

Baru beli dan nicely masuk bawah banquet table tuh
Hajatnya, selain untuk storage, senang nak kumpul scrap kat tingkat atas sekali tuh, demo skit eks... camni...
Hihi kekadang lazy idea ni ada gunanya jugakkan
 
Tambah plak dengan scrap yang dah berbakul berplastik ni..
At last kena let go jugak.. dapatlah satu plastik penuh heavy cotton
Andddd.. saya jual at RM10.00 jer kikiki
But so sorry, dah terjual ok
 
Dan ini.. the other side of the room... sealmari penuh kain hahaha... kalau boring2 buka lemari tuh dapat bau kain pun dah ok hahaha... melampau betulkan... Kat bahagian bawah yang tertutup tuh pun penuh kain.. dan juga bawah cutting table tuh, ada box hijau and tutup pink tu pun penuh kain... clear tier cabinet sebelah cutting table tu pun kain huhu (refer gambar first).. saya memang melampau dalam membeli kain... tapi untuk sementara waktu ni saya berpuasa :P (percayalahhhhhh...)
 
Dan tau tak... kalau saya nak mulakan satu projek patchwork tuh, almost half of the fabric saya punggah keluar.. nak dapatkan the best and matching fabric combo. Kekadang tenung kain lebih lama dari masa menjahitnya
 
And.. the ugly side of my sewing room is the bulky item macam batting, fiber, kekabu etc yang saya letak sebelah lemari tuh... aishh kalaulah ada store kat tingkat atas ni memang ku sumbat kat store dah.. emmm store room ni boleh masuk dalam angan2 ni hihi
Ok.. cukup dulu cerita sewing room saya, panjang bebenor mokcik ni bercerita... jangan buhsan yerrr...
Wassalam


Regards;

17 comments:

  1. haish... seronok mengemas :) ...

    ReplyDelete
  2. ..Protex..mcm jenama sabun kan..

    byk btl mesin jahit k.mila..sy punya 1 je..tu pn dh naik berhabuk..xlama lg blh letak dlm muzium sbb jrng sgt digunakan :D ..

    ReplyDelete
  3. Saya baru nak kemas-kemas bilik ....tapi belum lagi ...hihihi
    banyaknya stok kain ...wooooo
    teringin la protex tu ...

    ReplyDelete
  4. wah..wah..wah....banyak stok mila..kira awaknyer bilik jahit besar ler berbanding bilik jahit kzu...apa pun situ lah duniaku...

    ReplyDelete
  5. bestnyaa bilik kak mila!!!!!!
    nak carilah yg 3 tiered punya cabinet tu.... selalu dok jumpa hat 4 tiered..
    cun elok jaa cabinet tu dok bawah meja kan...
    ni rozy bawah meja banquet tu ada 2 bakul projek-projek terbengkalai.. :p

    ReplyDelete
  6. Kak Jamilah Sclover... bila dah abih mengemas banyak barang plak yang tak jumpa hahhaa.. padan muka

    Zira.. betul tuh, mcm nama sabun jer. Kena letak kat ruang tamu lah mesin tuh, jadi bahan pameran hihihi... oklah tuh, kalau ada kain koyak ke apa, still boleh guna kan...

    Suzie... angkut jer satu hi-speed.. insyaallah banyak gunanya. Saya dah tobat beli kain sebab fre dah naik, so cukuplah setakat itu hihihi

    ReplyDelete
  7. Kuazue... saya ni memang ambik bilik tetamu jadi bilik jahit saya hahaha... kalau tetamu datang saya kunci hihi

    Rozy.. akak suka yg 3 tier tuh sebab besar satu2 box tuh, arituh ada jumpa yg 5 tier dgn tinggi yg lebih kurang dan harga lebih murah, tapi tak berapa kenan sgt..

    ReplyDelete
  8. Bestnya kak mila ada bilik menjahit khusus macam ni..i likeeee ;) mesin sulam nv90e tu kalau kak mila takmau, jual la dekat saya..hehe, saya tgh mencari mesin sulam ni..baru nak asah bakat menyulam :p mungkinkah ada atau tidak..

    ReplyDelete
  9. bestnya ada bilik kraf sendiri. =D
    saya kena tunggu duduk rumah sendirilah baru boleh nmpknya, ni duduk rumah mak, letak dalam bilik tetamu je.
    tapi buat keje merata-rata, tak reti diam. huhu

    ReplyDelete
  10. wah sy sogan nk tayang bilik jahit saya...ekeke...
    bilik jahit ni kejap je kan kemasnya...untuk dapat mood menjahit, tiap kali b4 menjahit kene kemas atleast menyapu kat bilik jahit tu...huhu

    ReplyDelete
  11. pergh..pergh..pergh... kemas giler... jeles ai! hihihi..

    kak..kalau dinding tu kosong, beli rak kat ikea tu pun ok.. mintak la tolong cek abang drillkan dinding tu.. hihihi... :)
    kak.. extension/wide table tu akak beli seklai dengan NV50 ke beli asing ek? NV30 boleh guna gak ke? aiseh.. tergoda ai!

    ReplyDelete
  12. Marie... akak ni minat takde, tp ada tamak skit dalam hati ni, so nak jual sayang hihii.. but insyaallah kalau nak jual akak advertise kat sini yerr

    Manis... yang penting hasil krafnya kan... insyaallah, rumah sendiri nanti boleh reserve siap2 bilik kraf satu hihi..

    Noen.. kekadang akak pelik tengok bilik jahit mat salleh tuh yg cun n kemas sesangat, tak tau camna kan... akak ni kalau kemas maknanya tak menjahitlerrr

    Zila.. beli asing, rezeki akak, tokey kedai tuh salah quote price and dia bg jer harga yg dia salah quote tuh.. market price rasanya dalam RM150.00, but akak dapat RM120.00

    ReplyDelete
  13. As salam Mila.. seronok tengok bilik awak nie... saya pun ada gak..serupa tapi tak smaa.. hehehe.. tapi laci tu semua kena kosongkan...pastu semua benda menda.. kena di letak tinggi2... terutamanya gunting... almaklum.. ada anak dara "suka mengemas" dan lately suka main ngan gunting!!..

    ReplyDelete
  14. Kalaulah kakak dekat dgn Mila nak belajar buat semua tu. Pada mata kakak dah kemas teramat sangat kalau nak banding kedai jahit biasanya amatlah berserabut sebab asyik menjahit siang-malam sampai tak ada masa nak kemas. Kemas hari minggu ajelah...

    ReplyDelete
  15. Kak Mila,
    ada persamaan dengan Kak Dee. Ada panggilan untuk each mesin jahit. :)
    Camana yang satu tu boleh panggil Penyanyi ya.. hehe..
    Kena ada satu lagi meja khas untuk NV90 tu, letak tepi netbook, baru ada rasa nak guna kot.
    Dulu masa kecik, Yati ada jiran tailor. Dia punya kain perca, letak dalam plastik macam kak Mila buat tu la. Selalu minta dengan dia kalau ada projek kolaj pendidikan seni. Hehe..
    Tu dia, kain kak Mila, satu almari tu..!

    ReplyDelete
  16. waaahhh... best nya ada bilik menjahit cenggini.. idaman kalbu..

    ReplyDelete

Love your comments...