Followers

Tuesday, May 21, 2013

123 Summer Holiday & Spongebob Square pant

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Cerita pasal quilt plak kita yerr..
Quilt comforter 2 beradik ni siap dah lama, eh! ke saya dah pernah post kat sini eks... saya pun dah tak ingat dan malas nak browse balik posting lama hihi

Pending sebab kain tak cukup hihi.. ok....the truth is.. ini kain customer, bukan fabric dari gerobok saya tau.
Saya ni dah terbiasa ada kain yang bersusun2 di lemari, jadi tak berapa cekap mengira berapa meter/ela diperlukan untuk setiap quilt size tuh.

Yang ini saiz besar skit.. 50x63 (eh! ye ke... lebih kuranglah)

Bila kira2 semula berapa ela fabric diperlukan.. (assume kain bidang 45 inci, panjang 36 inci=1 yard)
Top :: 2.2 yard
Backing :: 2.2 yard
Binding :: 0.6 yard
Total semua :: 5 yards 
So bila nak tambah sarung bantal dan sarung bolster, kena tambah lagi at least 1 yard huhuhu.. baru tau banyak kain digunakan rupanya yerrr

Ok kalau average price US Cotton (yang ini memang fully US Cotton top and backing tau) is RM35.00 (Kalau beli locally i.e. Yee Button, susah nak dapat rege ni tau)
RM35.00x6yards=RM210.00 huhuhu

Wokey.. lupakan pasal RM RM tuh.. kita layan gambar je lah


Yang ini plak tema Si SquarePant main bola hahaha...


Ini baby size 36x46 inch

Jom kira kain yang diperlukan:
Top :: 1.2 yard
Back :: 1.2 yard
Binding :: 0.4 yard
Total :: 2.8 yards


Nampak tak applique kapal terbang tuh hihi... rasanya macam kurang tepat pilihan warna tuh.. kalau warna oren ke kan.. mesti nampak jelas gitu..

Oklah.. thats all for today

Before that intai intai skit
Patching in progress huhuhu..

Wassalam


Regards;

6 comments:

  1. Cantiklah mila... kakak berkenan betul. Mila punya ieda tu yg kakak salute. Kena aje pada warna material yg diguna..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mila,
    Alahaiiii..
    Kalau K.Sham nak tempah boleh ke?
    Berkenan sgt mcm hat yg biru tu.
    Jika okey.. boleh kita sambung sembang kat;

    sham_720422@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  3. akak, saya salute sangat dengan akak punya quilt terutama yg 2nd tuh...saya mmg xterbuat la...so complicated lah

    ReplyDelete
  4. terbaikk lah mention berapa yard utk buat satu2 quilt tu...kadang2 org tak paham kenapa quilt mahal..kalau beli kain ngn yee button lagi pengsan bapak punyer mahal..

    ReplyDelete

Love your comments...