Followers

Thursday, December 29, 2011

Azam Tahun 2012?

Aproaching..
Image : Google
Leaving...
Image : Google
Kenangan manis di 2011?
- Spending 3 days of Ramadhan at Baitullah is the most happiest moment, not only in 2011, but in my whole life
- Spending our leisure time at KK, Sabah
- Dapat jugak menjejakkan kaki ke Singapura
emmm nampaknya saya terlalu banyak bercuti dan travel in 2011

Kenangan pahit?
Off course, miscarry my 2nd child after 9 years waiting.. making me abandoned my plan to have 2nd child in 2011, and not even in 2012. I choose to be thankful of what I have at this moment. 

2012?
To be healthier than today and eat more healthy food.
This year kami dah kurangkan makan di luar sebelah malam dan hujung minggu, dari sekali seminggu, now lebih kurang sekali in 2 weeks. But need to make it lesser. And maybe kena selalu masak n tapau bila g office.
Dengan cerita minyak recycle lately ni, saya dah makin takut nak membeli makanan di luar. Better beli raw food and masak sendiri di rumah.

Eat more fruits... lately ni kami dah selalu minum fruit juice. Boleh dikatakan setiap malam akan blend fruit juice.. my favourite is tomato juice. Sebiji sehari yum yum. Izzah plak hari2 dengan green apple juice dia. Hubby in between.. semua ok jer hahhaa. Sarapan pagi plak selalunya dengan buah pisang n tak lupa a glass of fresh milk for me.. or skim milk for hubby and full cream milk for Izzah (now I know kenapa my fridge selalu penuh.. susu pun ikut pilihan masing2 hahhaa)

Big NO NO to oily food. Akan banyakkan rebus, kukus or grill. Even kalau menggoreng I choose to use Olive oil. Kalau deep fry plak, minyak kena tukar selalu, tak lebih dari 3 kali goreng jerr.

I choose organic food. Sejak last year, memang saya hanya menggunakan ayam organic Azzain kalau memasak di rumah. Sayur2an plak kalau membeli di hypermarket memang akan ambil di organic section, tapi kalau di pasar malam, takde pilihanlah kan... this year kena banyak makan ulam2 lah plak.

HAhaha.. pelik tak? Anything to do with craft tak masuk dalam list. Wellll... I need to be healthy in order to sew right...


Regards;

6 comments:

  1. Mila ...3 orang so boleh tunaikan untuk semua orang.saya pula saya masak anak2 kena makan.permintaan tu memang ditunaikan tapi semua kena makan sama tak ada lain menu.kalau husband ada ikut menu husband sebab dia mmg makan kat luar je kan bila travel...heheheh

    ReplyDelete
  2. Selamat menjelang tahun 2012 Mila..
    sukses selalu untuk Mila.. :)

    ReplyDelete
  3. chaiyok kak!!baru tahu akak keguguran..xpe kak cuba lagi..usaha tangga kejayaan..!!

    ReplyDelete
  4. tentang makan ulam tu...saya pernah berazam to grow my own edible plants. alhamdulillah now i have 12 pokok ulam yg saya petik segar terus makan ( ni amalan mak dan nek yg semuanya awet muda ). 100 % organic, fresh and sedap! Gardening is excellent theraphy/exercise yg mendatangkan hasil. cubalah sikit2 dulu. selamat tahun baru, mila,insyallah ada rezeki tu.

    ReplyDelete
  5. Samala prob kita rupenye...tp 'kitorang' xberjaya lg nak masak kat umah dgn consistent...hehe...sbb idea mkn luar dtg dr kami...gilir2 pk tmpt nk mkn...ni pun br blk mkn kat luar...kena jdkan azam jugak nih...tq kerana mengingatkan jugak org yg x insaf lg mcm saya...cholesterol dah naik trn naik, berat dah naik, yg plg penting, cost mkn mmg sgt2 naik... :(((

    ReplyDelete
  6. Mila, happy new year...

    Fullly agree with you.. to be healthier is a must have objective. :)

    ReplyDelete

Love your comments...