Followers

Friday, December 16, 2011

Neat Applique... (with tutorial)

I am working with denim..
Simply love denim because it can be matched with any colors or print.
Perfect for applique too

Just sharing my tutorial on this neat applique... the original idea is not solely on me, I think I have came across few tutorial or read it on the mag before. But this tutorial is on what I think practical to me... plus I am a bit lazy too

Yang ini saya nak buat birdie..

Pic 1: Just cut a birdie pattern from your interfacing (perfect project to finish my interfacing scrap)
Pic 2 : Sew the interfacing to the right side of the fabric, make sure the adhesive side facing the fabric and leave only a small allowance
Pic 3 : Then cut the fabric slightly outside the interfacing (+- 1/8 inch)
Pic 4 : Cut the interfacing in the middle, and pull out the right side of the fabric.

Here we are.. get ready for the next step.

Now just sew the applique using a straight stitch, you will not see any fabric fray anymore. Here I used thick thread (normally to sew jeans)

Here it is my finished applique project.. the singing birdies

Seronok buat burung ni, the birdie idea comes from one of my fabric collection

The grass applique just a normal applique because I love to see the fabric fray..

To Cikgu Elly, this is the WIP for your order.. Harap bersabar yer...

Happy Friday to all my cyber friends..
Selamat bertunang to my dearest sister..

Regards;

22 comments:

  1. serius...kreatif la..nmpak comel2 belaka tau..

    ReplyDelete
  2. kak,nanti kat tepi applique tu tak berbulu ek...cantik la....nak follow lah..boleh?...

    ReplyDelete
  3. projek ini a good test for patience ya...kak tak brapa suka part yang nak kene corner tuselaluterbabas..kakaka..tapi bila da jadik memang canteks!

    ReplyDelete
  4. TQ Shahrom

    Suzie, betul tuh, kain tuh akan terlipat kedalam

    Nomaliza.. happy trying yerr. rasanya kalau try bentuk2 lain pon challenging jugak

    Kak Ros, kalau guna mesin laju mmg terbabaz, tp mesin saya ni boleh set jalan pelan2.. agree with you, good test for patience

    ReplyDelete
  5. sooo... creative..
    thank for sharing this tutorial.. ;D

    ReplyDelete
  6. very nice.. i like it.

    the technique shared is very useful. Thanks!

    ReplyDelete
  7. Mila, bagus juga teknik ni.... kena cuba.... Thanks for sharing, Mila.

    ReplyDelete
  8. kak, nk tny.. benang yg akk guna tu boleh ke kalau guna kt mesin jahit biasa? benang utk jeans ni dia tebal sikit kan?

    ReplyDelete
  9. comelnya.. suka birdie jugak.. thanks mila for sharing.. :-)

    ReplyDelete
  10. Thanks Tyha, Fitria, Anic, Kak Dee n Haida. Hopefully this tutorial is useful to all of you.

    Syazwani.. bolej jer guna mana2 mesin jahit, cuma kena adjust tension benang tu jer, dan biasanya benang bawah saya guna benang biasa. atas jer guna benang tebal.

    ReplyDelete
  11. wow... comelnya! mcm biasa slalu tpgun :D

    ReplyDelete
  12. Mila....lapik tu...yang kita buat lapik leher baju kurung tu ke? Kain gam?

    ReplyDelete
  13. SSL.. hehe jomlah try

    Tyha.. saya guna yg nipis jer, yup kekadang guna utk leher baju kurung jugak

    ReplyDelete
  14. tersangatlah comel.. jahitan apa eh guna untuk stem bunga tu..

    ReplyDelete
  15. really nice... i like ur blog.. :)

    ReplyDelete
  16. it`s wonderful,thank you for sharing, Meta

    ReplyDelete
  17. oooo boleh juga ya guna interfacing .. waaaah nak cuba la...tq milla..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum

    Bagus sgt idea anda ni. T.ksh berkongsi ilmu.

    ReplyDelete

Love your comments...