Followers

Thursday, December 22, 2011

Migrating or upgrading??

Keep on thinking..

Thinking of buying a new machine.. aduhhaiii.. berapa banyak mesin jahit agaknya yg saya ada kan..
Actually dah plan sejak tengah tahun arituh, tapi "terbeli" mesin sulam NV90e plak.. and now here I am again.. dreaming of an industrial machine.

Kalau yang ni harganya RM1590.00
Gambar dari carian di internet

And kalau yang ini harganya RM1250 jerr
Gambar carian internet
Aishhh mana yang ok yer?
So far dah pernah guna JACK kat kampung, memang ok, kecuali ianya agak sensitif, kalau benang tuh longgar jer jahitan mmg tak elok, kena make sure benang tuh ketat. Tapi memang senyap...

Tapi tengok review, JUKI ni dah lama in the market, kiranya proven track record..

Emmm agaknya adalah lebih baik stays in dream jer.. lebih indah gitu. Kalau di realisasikan, mana plak nak sumbat this bulky fellow.
wahhhh there are so many things in my dream... a brand new industrial sewing machine, a brand new water proof compact digicam (no no to DSLR because I wanna to see me in the picture, not see me taking picture only hehehe), a brand new handphone ahaks..  dont worry, as at now just see me dreaming ok. I am a stingy person by nature hahaha..

Happy Thursday...

Regards;
 

23 comments:

  1. Mila ...sama lah kita .bukan saja suka nak tengok kain tapi mesin pun sama.jap nak yang industrial ni jap nak yang janome.jap nak mesin sulam...saya pernah guna juki, jahit langsir mmg laju then 10 keping tu sekejap je saya jahit...tapi my husband selalu je cakap beli jelah, bila dia cakap macam tu tak tahu pula mana nak pilih.tapi bila dia bagi alasan jangan beli saya pula akan pergi beli ...hahahah teruk betul perangai...

    ReplyDelete
  2. i ni nak pegang jarum pun past gitu2 je.. kalau nak suruh ade mesin jahit alamat jadi display set la gamaknyer.. suke tengok orang yang pandai jahit

    ReplyDelete
  3. Suzie... sometimes dreams are beautiful when it cant be achieved, so kalau senang2 dapat tuh mcm tak best plak kan.

    Juki tuh complicated tak nak pasang benang eks? maintenance camna? awak pakai juki ke sekarang ni? JACK tuh saya suka sebab boleh control speed. mula2 pakai mmg akan selalu terbabaz nyerr

    ReplyDelete
  4. Em's... memula mmg tak minat, tp lama2 mesti minat, yg penting barang nya ada hehee

    ReplyDelete
  5. Suami suruh beli mesin industri tp mcm2 nk buat. Kalau blh nk mesin serba blh... Super Sewing Machine.. hahaha!!! Lgpon space mmg x cukup... Dh try mesin industri ni... mak oii... lajunya bkn main. Memanjang terbabas. Kena jd expert dulu baru beli.. Skrg simpan dlm wishing list jer... hehehe...

    ReplyDelete
  6. Mila....semua mesin industri memang laju dan x sama speed dia mcm portable even tokei kedai tu kata mesin ni boleh ejas2 kelajuan...hahahaha (Den dah tokono weh).Kalau dah terror dgn portable pon...sekali dpt industri...mak aiii..memang laju.So nak practice tetap kena practice dengan mesin industri...bukan portable. Saya punya brand singer....walaupon dah sebulan bertapak dlm rumah...masih takut2 lagi nak pijak pedal kuat2.Tapi jahitan dia best...nak pasang benang pon senang.Tapi saya tetap sambung benanag awal2 sebelum benang habis hehehehe.

    ReplyDelete
  7. Rosh... kalau dah pernah pakai industri n pakai balik portable terasa teramatlah lembabnya. itulah yg saya bila pakai mesin adik saya, terasa NV50 saya ni alahaiiiiii haha

    ReplyDelete
  8. Tyha, saya tak pernah pakai mesin industri singer, tapi kalau JACK adik saya tuh boleh adjust nak laju mana, dari setting 4 - 7.. kiranya 7 tuh paling lajulah. saya berani pakai setting 4 jer hahaha. Quilting pon best, jahit langsir pon best.. kirany kalau yg tebal2 n jahit lurus mmg bestlah. itu yg terbayang2 nak beli tuh

    ReplyDelete
  9. Mila...saya pakai janome 2049 skrg ni .Juki tu pakai kat rumah kakak saya .Laju ...pasang benang ok je.Jahit langsir senang sebab besarkan tempat dia pas tu laju...boleh quiiting ye mesin tu ,x tau pula.tapi double needle memang tak boleh.tapi syok kan kalau dpt.tak payah tempah langsir.cadar pun mesti berlambak jahit
    ...hahahah

    ReplyDelete
  10. Suzie.. quilting maksud saya tuh quilt on the ditch jer. bukan FMQ bagai. tak perlu nak guna walking foot dah.

    ReplyDelete
  11. Kak.. tak test drive Singer ke? Mak saya pengguna Singer sejak dahulu kala lagi... :D
    Saya rasa utk industrial machine memang Singer ok.. :)

    ReplyDelete
  12. Mila ...Quilt On The Ditch tu macamamana? Den buta QUILT...tapi tinggin nak buat tilam baby mcm mila buat tu.Battinglah apalah....seme bila org sebut terus blur

    ReplyDelete
  13. MamaD.. akak kurang skit ngan singer sebab agak bising, n agak kecewa ngan pembelian sebelum ni.. actually adik yg beli

    ReplyDelete
  14. Tyha, quilt in the ditch tuhjust jahit lurus ikut pattern patchwork tu jer. Tak buat bunga2 mcm FMQ, satu lagi outline quilt, aishhh susah mau tulislah camna. maybe kalau google ada jawapan lebih lengkap kut hehehe

    Saya ada email awak pasal loop turner tuh, tp rejected by ur email. nnt bg email lain kalau ada yer

    ReplyDelete
  15. oooo...ok.Dah beli ye...try hantar kat email ni suhaayuni@hotmail.com.

    ReplyDelete
  16. mana2 pun ok kot kak..xthu nk komen sebb gune brother..hehe..tp mmg sgt suka guna mesin industri nih sebab laju..hehe

    ReplyDelete
  17. saya guna high speed singer... actually once dah biasa pakai, otomatic blh control speed... masa memula pakai dulu asyik terbabas jerk.. La ni, nak laju ke selow ke main tekan je kat pedal tu...mcm kita bwk keter, bila nak laju, tekan minyak byk skit, nak selow, jgn la tekan kuat sgt... ANd yes, once dah pakai high speed memang kekok nak pakai portable... kalau guna industri jht tepi sebesar 1 jrm pun cam xdelah masalah sgt, tapi kalau guna portable asik terbabas jer... lagipun tapak utk portable agak besar skit banding ngan industri, grip pun kuat.... pastu tang nak angkat tapak tu guna paha jer, so we still have total control pada fabric using 2 hands... Hari tu kelas jht telekung ngan jubah pun asyik terbabas jer masa nak jht, sb guna portable...hehehhe

    ReplyDelete
  18. saya pengguna JUKI ! saya beli second-hand je rm 900 , sebab masa tu tak serius jahit. but the machine still new and excellent . sedap pakai Juki, kak. sejak ada juki, saya gila menjahit sebab jahitannya kemas, cantik dan memang tak de perangai lansung, elok je. jahit baju kurung ke bag ke, no problem. kain tebal jeans dua lapis pun beres, laju selamba je, makin cantik jahitan pulak.

    saya recommend juki kak. tak de komisen apa pun, tapi sangat puas hati. dulu malas sekarang gian menjahit. singer portable tu dah lama saya bungkus, ada le sesekali anak buat main.

    ReplyDelete
  19. Noen.. terfikir jugak nak beli yg brother nyer.. tp bila compare bunyi, agak kuat. almaklum selalu menjahit malam2 jerr

    ReplyDelete
  20. Bieha.. dah beberapa kali pakai JACK mmg berkenan betul ngn industri... betul tuh, kalau dah biasa, mmg automatik boleh kontrol

    ReplyDelete
  21. imazz.. mana nak dapat 2nd hand juki tuh eks? dulu2 ada terbaca kat FB yg kat melaka ada jual lelong mesin industri, tp jauh sgt ler plak

    ReplyDelete
  22. ala kak, check je kat Mudah.my. saya pun cari kat situ. kebetulan penjualnya area sama. dia jual sebab bisnes tutup, now jahit kat rumah je, so tak perlu sampai 3 mesin, dia jual satu kat saya. kira rezeki saya lah. kalau nak beli 2nd hand , kena try dulu. macam kes saya seller tu siap suruh saya datang jahit baju sepasang sampai siap untuk test mesin dia.

    insyaallah no problem sbb industri SM ni lasak. minta warranty 1 bulan, kalu ada problem, return. pikir lah dulu. sorry kak, saya kalau borak pasal mesin, tak leh berenti. he he..

    ReplyDelete
  23. imaz.. takper cerita banyak2, saya suka.... oo boleh caya jugak beli kat mudah.com yer.. nnt saya survey2 lerr.. tp yg 2nd hand banyak jimatnya tuh

    ReplyDelete

Love your comments...