Followers

Thursday, May 19, 2011

A Boxy Bag (A tutorial & Pattern)

I am looking for something that can fit my tupperware... a square bottom bag is the best answer for it and something like the Noriko bag pattern is very much easier to sew.
So semalam saya try buat satu square bottom boxy bag, saya panggil boxy sebab ianya ada iras2 kotak skit hehehe

So here is the pattern.. sorry  for no printable pattern, it just that I dont know how to attached a pdf pattern here hahaha silly me.. plus malas nak cari.. but the detail measurement is here, you can draw it on your own..


You need to cut:
4 Outer fabric
4 Lining fabric
4 thin batting
And 2 bag strap : 16 inch each

Susun fabric luar, lining & batting, then jahit dari atas sampai bottom of the bag.
You will get something like this, then buat untuk another couple
Cantumkan kedua-duanya, saya jahit dari bawah, supaya the bottom match together

Ok.. dah siap body untuk bag kita.. cepatkan
then boleh proceed jahit untuk lining, sama jer mcm body
Lekatkan button & bag strap, dan cantumkan lining dan bag body
Dah siap tuh, top stitch keliling bag jadilah camniii, ops lekatkan butang jangan lupa yerr

The bag bottom... its square
Kalau nak simpan, kecik jer jadinya...
Jom pergi piknik.. hehee
Thinking of a smaller pattern, boleh isi lunch pack kan...

Kalau try beg ni jangan lupa link to me yer.. teringin juga nak tengok hasil jahitan uol..
BYEE Happy Sewing


Regards;

29 comments:

  1. cantik... akak pun tengah buat beg camtu. tak pernah buat sebelum ni.... tapi blum siap... ntah jadi ke tidak nanti..

    ReplyDelete
  2. cantik!!good idea la tuk letak bekas besar mcm tu..ad masa nnti bleh la cuba :)

    ReplyDelete
  3. mila, i like... i like... tak janji tp beg ni masuk my to do list.. so siap jer i'll show u.. ntah bila tu yer... hehehe..

    ReplyDelete
  4. nice one!! but i don't dare to commit myself with this bag. huhu..takut tak terbuat. but yours is totally awesome!!

    ReplyDelete
  5. cantik ma.....nak juga try tapi entah bila la....

    ReplyDelete
  6. bagus nih!...masuk list angan2 nak buat....
    Thanx for sharing..

    ReplyDelete
  7. cantiknyaaaaa .. dengan serius kak ann berkata nih !! i love your choice of fabrics and colors !!!

    :-)

    ReplyDelete
  8. wah..kreatif2..saya tak pernah lagi nak guna batting..takut nak mencuba..huhuhu..cam nak kene berguru ngn MR nih..hehehe

    ReplyDelete
  9. Cute...tekniknya sama mcm buat bola dari kain.Dulu pernah buat sebiji bola kain untuk Najmi masa dia kecik2...siap letak loceng dlm tu. confirm makanan x tumpah boh lam nikan...senang nak bawak.

    ReplyDelete
  10. wah.. nmpk mcm boleh buat.. hehe... suka la kain pokok bunga tu.. sweet & payah nak jumpa.. heavy cotton ke kak?

    ReplyDelete
  11. waaah... Thanks for tutorial-nya mila, aku bookmark ya, mudah2an sempat buat nih kapan-kapan.. :)

    ReplyDelete
  12. teringin jugak nak try,suka tgk bottom dia,but,nak try buat besar ,nak letak baju baby..hehehe.beg baby balik kuching..:)

    ReplyDelete
  13. SCLover.. saya rasa kalau tokey beg buat gerenti jadinyer lah hehehe

    ReplyDelete
  14. Noen, rosh, aimila, suzie, mamikelate... beg ni simple jer, boleh buat tika masa nak menjahit tp tak tau nak jahit apa, ala-ala menjahit untuk buang masa jer hahaha.. saya selalu camtuh kikiki

    ReplyDelete
  15. kak N.. good to have u back.. dah landing kat jitra eks.. TQ dear

    ReplyDelete
  16. zaza, guna batting lebih stable rasanya, dari guna interfacing, nak basuh pon boleh main campak dlm WM jerr.. try lah, insyallah jadinya..

    ReplyDelete
  17. tyha.. emm cantum keliling n masukkan fiber eks... terus jadi boleh.. bestlah idea nii.

    ReplyDelete
  18. Ziela.. medium weight cotton, kokka japan kut kalau tak silap. akak beli masa CW buat year end sale arituh

    ReplyDelete
  19. vita.. dah boleh komen yer.. good to hear that, ini simple bag jer.. tentu sekali vita boleh buat nanti

    ReplyDelete
  20. Lisa... betul tuh, kalau besar or tinggi lagi, pastu letak based dengan card board mmg sesuai nak letak baju n segala mcm lah.. saya pon akan balik ke kuching, tapi 2nd week cuti sekolah, nnt2 kut kita boleh shopping sama2 kat gambier road eks hehehe

    ReplyDelete
  21. slm...cntik la beg tu...sy pun baru je jinak2 blaja buat beg hihi...nk tanya la...batting ngan interfacing tu ape bezanya? selalunya saya guna interfacing je....senang ke nk dapat batting nie? plz help me ;-)

    ReplyDelete
  22. ummie.. interfacing tuh nipis jer, ada yg keras n ada yg lembut kan. batting nii mcm fiber tuh tp compact n lembut jer, mcm span, tp taklah selembut span... uihh susah juga nak terangkan hehe. kalau nak try batting maybe boleh beli kat maymay or craftbuddy or nana... kalau beli kat craft world mahal skit ler.

    ReplyDelete
  23. hi dear, aritu ingat nak try tulip bag.. tapi ternampak pulak boxy bag nie.. da try da.. thks ya for d tutorial...:D

    ReplyDelete
  24. comelnya...nanti nak buat juga la macam ni

    ReplyDelete
  25. umi eca.. thanks for trying yer. dah tengok kat blog umi eca, siap ada flower lagi.. so sweet

    hema.. senang jer buat beg niii..trylah

    ReplyDelete
  26. Cantik & menarik....tak pernah jumpa lagi style macam ni....thanks for sharing

    ReplyDelete
  27. cantik.. thanks for sharing... mila brapa harga untuk semeter batting tu? beli kat mana ye?

    ReplyDelete
  28. linalyn.. saya beli banyak tempat.. yg ni nipis jer, rasanya kalau tak silap beli online, semeter RM14. tp so sorry, tak berapa ingatlah.

    ReplyDelete

Love your comments...