Followers

Tuesday, May 03, 2011

Macam-macam cerita...

Welcome back to the office.. sighhh.
Asal cuti lama skit jer mesti rasa lemau nak balik ke ofis kan, nak pergi ke ofis lemau, tapi gaji mau... apo lah. Semangat skitlah.. this week pun just 4 working days.. be happy ok.

Updating my books collection (opsss our book collection : me n my sister), these are some of the books that we found at KLIBF2011. If not mistaken, this year not as big as last year, but still sesak.

Macam2 pattern sulam benang boleh dapat kat sini, tapi teknik hardanger tak banyak sangat..


horeyyyy.. akhirnya jumpa buku khas untuk baju melayu, memang ada pattern baju melayu yang potong atas bahu

camni ler baju melayu cekak musang dengan bahu mendatang (focus kat bahu tuh yer.. bukan kat muka model tuu hehe).. kebanyakan butik yang buat baju lelaki akan buat baju melayu bahu mcm ni, walaupon berpesak, memang selesa di pakai dan bahagian bawah baju nampak sama/selari jer.

Ada lagi beberapa buah buku on quilt yang saya dapat dengan harga RM15 jer... memang menarik jugak and with pattern, lain kali saya update lagi pasal buku ni ok.

Ini pulak aktiviti saya semalam, sebenarnya dah lama saya simpan baju-baju kemeja hubby yang saiz XL nii (saiz lama ok.. now dah guna semula saiz M hihihi), sayang nak buang or donate sebab kain2 baju kemeja ni kebanyakannya cotton... ni dari 1 beg, ada 2 beg lagi kita guna kendian..apa yang saya nak buat niii.. jeng jeng

Buang semua butang baju tuh.. boleh reuse.. ada plak nanti baju DIY berbutangkan butang Smalto/AlainDelon haha

Projek mengerat dan memotong...
turn into 6 inch charm pack hahaha
Penat memotong baju ni.. at last saya potong jer 4 helai dulu, tengok besar mana boleh dapat, kalau kecik sangat baru sambung potong.. nak jadi apa dengan "charm pack" saya nii.. TUNGGUUU yerrrr.
Ini aktivit saringan jer, my main activity is to sew that 20 tudung. Done with 9.. ada lagi 11... tak sabar nak siapkan semuanya......

AS-SALAM

Regards;

6 comments:

  1. Untung Mila pandai buat macam2, taklah membazir macam tu saja baju2 tu, kan? :)

    ReplyDelete
  2. Banyaknya projek kak Mila. Hmmm... bagus recycle kemeja lama. :)

    ReplyDelete
  3. Alamak...banyaknya...nak buat apa ni Mila...

    ReplyDelete
  4. wah!..bagusnya..nanti cerita la buat apa dengan baju-baju lama tu ye..hehehe..

    ReplyDelete
  5. akak, buku tu akak beli ketne?ada jual online x? senang x org xde asas jahit baju melayu mcm e ni nk ikut?

    ReplyDelete

Love your comments...