Followers

Wednesday, May 18, 2011

Rancangan tergendala..Aktiviti dapur..

Hari nak cerita topik lainlah plak. no more cerita pasal craft. Kita cerita pasal aktiviti dapur plak..
Dah lama saya tgk entry Blended Orange Cake ni kat DTS.. alaaa kat blog abg mat gebuz kita tu lerr. Macam senang jer kan, bahan2 pon ada kat rumah.

Maka saya pon mengoperasi ler, dengan bantuan chef kenit kat rumah tuh. Kengkonon nak tolong, tolong memenatkan lg ader ler. Makan jadilah jugak Blended Orang cake nii


Kek ni agak kering tapi sedap..Izzah pon selalu dok ulang makan jer.. tapi macam biasa, walaupon satu adunan kecil ni, tak habisnya kalau kat rumah kami yg ada 3 orang jer ni. Sedekah ler kat taska yerrr.

Semenjak Bread Maker ku ini mengalami masalah mental, memang baking project terus stop. Oven pon dh berbau ikan jer, sebab selalu bakar ikan jer, roti dan kek dah tolak tepi...
Izzah plak dah menuntut pau coklat dia... malas nyer nak menguli pau, adunan pau ni keras dari roti ayoyoo
Tengah survey BM niii, kat sogo ada BM Kenwood BM250 & BM450, kat JJ plak ada BM350 dan BM250, tapi takde stok plak. Satu lagi ada brand Elba, tapi daku tak yakin sangat ngan Elba niii, kang sama jer macam BM Empress ku itew... Ada tak sesapa pakai BM yg lain eks.. boleh share kat sini tak?

ADIOZ

Regards;

19 comments:

  1. kakcik ni tahu makan je! :)

    ReplyDelete
  2. yess! satu lagi blended cake mari!

    ReplyDelete
  3. X tau sebab x pernaah ada BM. Uli tangan je kalau buat roti...tu pon dah lama berhenti sebab oven ku sudah kiok!

    ReplyDelete
  4. sedap pulak nampak kek ni..baking project ni penah jadi aktiviti tetap masa bujang2 dulu...mcm2 kek penah buat..dh ada anak ni jadi maleh pulak..tambha si akif tu dah pandai main celup2 tgn dlm mknan..sekarang ni ada kek baru pulak..red velvet cake..penah cuba tak..look so tempting je..lagi satu macaroon ke apa...dua mknan ni mcm tgh in je skrg ni..

    ReplyDelete
  5. Kak cik.. kalau tak tau makan susah tuh, tp best jugak, boleh diet hehehe

    ReplyDelete
  6. Kak cik.. kalau tak tau makan susah tuh, tp best jugak, boleh diet hehehe

    ReplyDelete
  7. Che Mid.. tgk dah ramai mencuba kek nii.. itu yg teruja nak mencuba tuh

    ReplyDelete
  8. Tyha... uli pakai tangan ni rasa mcm terkehel tangan dah hahaha.. tak larat (ala ala tangan dah dimanjakan dengan kehadiran BM camtuh lerr)

    ReplyDelete
  9. Zaza.. guna BM apa yer? share lerrr.. saya survey2, ada ckp kat tesco ada jugak

    ReplyDelete
  10. SoNice.. tak pernah try red velvet nii, tersangat seriau dengan warna merahnyer itu, kalau yg guna dragon fruit tuh ok ler, tp kalau guna pewarna huhuhuh.. not a healthy food
    macaroon ni tak pernah try ler.. sedap ker? mcm cocopie jer hahaha

    ReplyDelete
  11. Mila ...BM tu bread maker ke ?saya guna mixer Kenwood hadiah anniversary yang pertama.Dah lama kan...sampai sekarang elok lagi.Boleh uli 500gm tepung.Saya pernah tahu bread maker AMWAY ...ok kot ...hehehhe

    ReplyDelete
  12. Mila, i pakai BM Noxxa, amway nyer... Org yg tak tau buat kek / roti like me bjaya gak buat.. hahaha!! Rege mahal drp d tesco tp berbaloi.. suami pon kagum... hehehe...interested? Sms me. Btw.. hadiah GA otw... my hp no in it.

    ReplyDelete
  13. Saya pakai cap Tesco. Beli time sale rm189 dr harga asal rm249. Baru 2 bulan tp setakat ni takde masalah. Tengah test berapa lm jangka hayat die. :)

    ReplyDelete
  14. MR..zaza just guna brand cornell jer..alhamdulillah dah 2 tahun guna still ok lagi..guna pun setahun ader 3-4 kali..hehehe..kalu kerap tak tahulah tahan dok..hehee..tapi duk survey gak BM yg tahan lama nih..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Suzie.. ha ah, Bm tuh Bread Maker, mixer pon mmg ok jugak, cuma it stop kat kneading jer, tak leh nak delay timer or bakar kat dlm tuh.. itu yg pikir banyak kali kalau nak beli heavy duty mixer instead of BM

    ReplyDelete
  16. Rosh.. thanks for the info yer.. nnt I email u on this

    ReplyDelete
  17. Farm-me.. eh murah jugak tuh, just RM184, now tak pernah dah tgk promo BM less than 200 kat tesco tuh, tp pengalaman guna empress ni menyebabkan rasanya nak cari yg alah membeli menang memakai dah..

    ReplyDelete
  18. zaza.. cornell ada BM eks, tak pernah plak jumpa, beli kat mana eks?

    ReplyDelete

Love your comments...