Followers

Wednesday, May 25, 2011

A Cloth Pad Exchange

Salam semua..
Apart from the GA parcel that I received on Thursday, that made me feeling lucky
 I also received this... (made me even luckier hahaha)

A very creative cloth pad by Anic
Yezzz.. we are on an exchange program... A Cloth Pad Exchange
Rasanya CP paten ni memang sesuai untuk wanita bekerja, whereby they can change the soaker (betul ke dipanggil soaker yer??), tetapi masih menggunakan pad housing (macam henpon plak ada housing hahahah-this is my own term) yang sama. Jimat sikit penggunaan PUL fabric yang mahal tuh kan. Tak perlu ada banyak pad housing pon, sebab ianya senang kering (hanya ada lapisan PUL dan one layer of cotton), brilliant creation Anic. I really love this pad, cant wait to test it.
To Anic, I might one day sew this pattern, hopefully its ok for you (minta izin awal2 :) wink wink hehehe).
BYEEE

~Human are born to learn~


Regards;

5 comments:

  1. :) glad that you like it..

    would like to hear your feedback after you use it..

    pls feel free to make more.. :)

    ReplyDelete
  2. Mila.. sorry for my stupid question.. hehe.. Cloth Pad ini buat apa yah? I mean, how to use it? tq..

    ReplyDelete
  3. Anic.. will give my feedback after using it, its a promise.
    I plan to use the folded pad pattern, so that no curvy part hehe..but with soakers like yours.. baru plan, belum buat pon lg

    ReplyDelete
  4. Vita.. there no such thing as stupid question, we ask when we dont know right... cloth pad ini untuk menstrual/haidh or as pantyliner, menggantikan diaposable pad, I dont know about Indonesian, but here in Malaysia, masa mula2 saya period/haidh, pada masa itu tak banyak jenama disposable pad, saya di ajar menggunakan kain batik yg dilipat2, that is I think a conventional method... so agak tebal n banyak kemungkinan bocor. Nowadays, dah ada modern cloth pad, yang menggunakan kain yang waterproof seperti PUL fabric, untuk mengelakkan pad terlalu tebal, dah ada fabric seperti Zorb, ataupon menggunakan kain bamboo. Penggunaan cloth pad pada pendapat saya sama sahaja dengan disposable pad, kecuali ianya baik untuk kesihatan kerana tiada elemen kimia, lebih murah sebab boleh di pakai berulang kali dan good for the environment, kurang sisa buangan..
    Uihh terpanjang plak, harap difahami. Maybe boleh search through Google untuk keterangan lebih lanjut :)
    Kalau vita sudi, saya boleh buatkan satu untuk vita dan poskan kesana... nanti bagi alamatnya ya

    ReplyDelete
  5. Mila... sorry baru berkunjung lagi niih :)
    I see, belum pernah pakai selain yg disposable karenanya tak ngerti.. hehe..
    Mila mau buatkan untukku? waaah senang sekalii.... alamat nanti diemail yaah....
    Tq so much Mila..

    ReplyDelete

Love your comments...