Followers

Monday, May 09, 2011

DONE

First - Finished the 20th tudung in the list on Saturday night.. what a relief... and i take my own sweet time ironing it till late 2 am in the morning.. and now here it is the parade of the beautiful tudungs that I made..
the expected date for me to finish all these was end of may, but I end up finishing it in the first week of May.. I am Happy with it.. kalau anda customer, suka tak?

Second - Finishing my 3R project, blanket from old shirt, all in blue (tumpang katil Izzah jap untuk posing posing before masuk washing machine haha)

With simple embroidery stitch at the binding.. I heart this binding.. nampak cantik sangat pada mata saya hihi


Blanket ni tak tebal sangat, no batting. Memang sesuai dengan cuaca di Malaysia niii..


Third - project sampingan bila menjahit tudung. You know I hate leaving my bobbin with multicolour thread. I love clearing off all bobbins that I used, and when sewing tudung, at least I need two bobbins with the same thread color when using the twin needle..
This is my lil project to clear off the thread hehe..
Made of the smallest pieces from my scrap box..
2 in 1
Boleh jadi alas piring yg panas or a pot holder too
And practising FMQ too..
A first the stitch keep on jumping especially when it comes to corner.. this makes me feel tired.. tired looking at the jumping thread aaghhhh
Then I adjust the thread tension.. makin tension adeler hahaha.. then I remember something.. opssss I used needle size 14... yeeeahhh it turn out very good when I changed to needle size 18 yaahooo
My learning point today : use appropriate needle size..

I am supposed to have finished the fourth project.. but the serger buat hal. {camni ler selalunya bila tukar benang sigh:( } Lucky that I had a super hero in the house.. I love you my super hero. Yes, he always good at fixing things, and I am always be the "tikus" who want to fix a "labu". TQ TQ

The end of my long weekend - and today.. I had a clumsy Monday.. when i opened my eyes in the morning, its already 7.20am.. OMG!!!!!

As-Salam

Regards;
 

20 comments:

  1. Assalam..

    jalan-jalan jenguk kawan.. :-) canteknya selimut

    ReplyDelete
  2. banyaknya tudung...

    petak2 patchwork tu besar jugak eh. igtkn kecik..suka la izzah sebab dpt selimut baru

    ReplyDelete
  3. jelesnya dgn akak boleh wat macam2..tini ni dok menjahit menda sama je, tp takleh nak elak sbb semua order dr customers, kalo sendiri punya macam2 lain lagi nakwat..ehehe..NV50 ni pun taksempat nak explore sendiri, i wish i can jahit my own tudung and hubby will be the first one that proud of me (save some ringgit of course!)haha

    ReplyDelete
  4. Salam Erpha... welcome welcome, jemput masuk, hati2 banyak jarum nii hahaha (situasi sebenar my sewing room)

    ReplyDelete
  5. NoEN... dah malas nak jahit tudung sebenarnya, tp ada jugak org hantar minta tlg jahitkan.. ambik je lah.
    Mmg agak besar, single size blanket, berbaloi2 ler

    ReplyDelete
  6. Tini.. akak ni crafter for fun jer... tak seriously ambik order...sebab tuh ada mcm2 bende aka jahit. Tp akak rasa best jugak jahit beg mcm tini,boleh be creative.. cuba banyak beg pattern.

    ReplyDelete
  7. Suka dengan 'idea' blanket dari baju lama tu. Dah letak atas katil tu lagi nampak ngam. Mesti best Izzah tidur dengan berlapik dan memeluk hasil tangan ibu dari bekas baju ayah. Syahdu lak...

    ReplyDelete
  8. wowwwww...
    rmh akak blambak baju dh t.pakai. alangkah bestnya klau akak seterror n skretip mila...

    ada lg ke belen tudung?

    ReplyDelete
  9. oh..sy mahu jd mcm akak!! rajin akak jahit.. suka semuanya..

    ReplyDelete
  10. aku nak tempah satu!!hehe lawa la!i loikee!!

    ReplyDelete
  11. cantiknyanya...suka la biru....

    ReplyDelete
  12. mmg lawa binding yg ada sulam tu :)

    ReplyDelete
  13. Adilla.. soo touchy hehe.. arituh tanya anak, mcmana kalau bg selimut ni kat nenek.. hahaha dia jawab apa tau, kesian plak ler nenek pakai selimut bau ayah ni hahaha..

    ReplyDelete
  14. kak nisah.. projek2 mengisi masa terluang haha.. banyak lg kemeja kat rumah tuh nak dijadikan selimut niii

    tudung2 tuh semuanya org punya, diorg beli kain sendiri, saya jahitkan jer

    ReplyDelete
  15. EComel... jom jahit hahaha. akak ni takde ler rajin mana, cuma minat jerr

    ReplyDelete
  16. McT.. ko nak tempah apa ni.. tempah selimut ke hahaha

    ReplyDelete
  17. Lynn.. binding sulam camtuh confirm tak out of track.. kalau jahit lurus, belah belakang tuh selalu keluar landasan hehe.. sebab tuh suka, tp lambat skit lerr

    ReplyDelete
  18. Kak Mila jahit laju, customer mesti suka. :)

    ReplyDelete
  19. i heart the blanket la kak... binding tu memanggggg cantik.. bukan pada mata akak jer.. mata saya pun.. heheheh...

    projek tudung tu... tabik spring la kak! well done!!!

    ReplyDelete

Love your comments...