Followers

Monday, January 30, 2012

From seamstress to swimming teacher?

Assalamualaikum & Happy Monday kawan-kawan
Hahaha.. gempak jer tajuk tuh kan..
Minggu ni hasil2 jahitan saya tak seberapa.. tak sempat nak menjahit sangat. Cuma sempat restock cloth pantyliner 16 keping jer, tapi dah tinggal 8 keping je dah pun. Ada lagi customer order yang masih tertunggak nampaknya.

Tak perr.. kita enjoyyyy
Sejak kami jumpa port untuk swimming ni, saya dah tekad nak ajarkan Izzah berenang. Nak cari swimming instructor susah plak sebab kena fix timing, takut clash dengan jadual lain. So apakata challenge myself untuk ajar sendiri Izzah berenang.

Nak kata saya pandai sangat berenang tuh idok ler, kalau bab2 pernafasan tuh memang fail. Almaklum saya ni pandai berenang kampung jer hahaaha.. dah orang kampung kan. Tapi kalau campak saya dalam air, automatik tau nak timbulkan diri.
Kekadang tersenyum sendiri bila ingat balik masa kecik2 dulu. Saya ni generasi yang sempat mandi di sungai Pahang. Seingat saya masa saya berumur 5-6 tahun, pagi2 saya akan mengikut mak ke sungai untuk mandi, dan mak biasanya membasuh kain baju kami sekeluarga, petang pun sama.
Sambil tuh kami wajib kena bawa botol air, untuk angkut air balik kerumah, buat basuh pinggan mangkuk.

Tapi bila saya dah masuk sekolah, saya pun tak ingat sangat bila exactly, arwah abah dengan jiran kami berpakat untuk buat satu perigi yang ada pam air tuh. Mungkin generasi sekarang dah tak pernah tengok pump air yang jenis tekan dengan tangan tuh kan. Agak dekatlah dengan rumah, lebih kurang 10 meter jer. Sejak dari itu saya dah jarang mandi ke sungai, kecuali masa air surut dan berpasir... fuh mmg syok mandi sungai time niii.. sebab dah syok sangat, itu yang kekadang ada yang sampai meragut nyawa. Terutama bagi yang tak biasa dengan pasir sungai ni, ada tempat2 yang memang tak boleh pergi, bahaya, even bagi orang yang pandai berenang.

Masa berpasir ni lah saya belajar berenang. Masa dulu2 mana ada pelampung macam sekarang ni, mungkin ada, tapi lebih baiklah duit untuk membeli pelampung tuh di jimatkan, alternatif lainnya adalah dengan menggunakan nyior komeng hahaha.

Fuh panjang plak cerita saya belajar berenang yer..
Saya suka kolam renang yang kami kunjungi ni sebab airnya tak rasa klorin, yang ada hanyalah rasa masin, macam air laut, indoor pool plak tuh. Come rain or sun, kami still boleh mandi. Semalam Izzah dah pandai apungkan diri horayyyyy. bolehlah dalam 15 second tuh. Cuma asyik dok nak gelak jer, sebab tuh tenggelam balik. Geram betul.. kan umi dah jadi garang hahaha.
Insyallah saya rasa kalau pergi lagi 3 4 kali, dia dah boleh berenang skit2 kut.
Bukan apa... belajar berenang ni saya rasa satu keperluan jugak, kalau terjatuh dalam air ke.. tak lah jatuh macam batu, terus kedasar, at least bolehlah nak mengapungkan diri sementara orang datang selamatkan.

Antara yang sempat saya siapkan sebelum pergi swimming semalam..
pillowcase & bolster.. baru siap 2 set.



Happy working Monday.
Another public holiday this coming Wednesday, banyak betul public holiday kan, next week another long holiday too, Maulidurrasul and Wesak.

Regards;

15 comments:

  1. K.L oklahkan public holiday...;). hehehehe berenang kat ne tu?

    ReplyDelete
  2. ha ah Tyha.. untuk org KL, orang selangor tak masuk kiraan hehehehehe. Selangor lagi banyak cuti, lg best. Kami g berenang kat tempat yg jauh.. kat pusat maritim putrajaya hahhaa.. oklah takat bayar RM5 sorng kan

    ReplyDelete
  3. My 3Fs pun suka g swimming..kat sini cam susah jer nak carik, actually ada yg club punya tp x pernah lak g jengah, lagipun saya sorang nak handle 3 org...fuhh jenuh.... so time diaorang nak g swimming, saya htr jer rumah adik kat Serdang... so depa bwk la g yg putrajaya tu, tapi x sure which one sebab ada few pools kat sana....

    Saya masa kecik2 dulu pun suka mandi sungai, sayangnya generasi skrg dah x merasa...huhuu

    ReplyDelete
  4. Bagus tu kak Mila, ajar anak berenang.
    Yati lagi la tak tau berenang. Dulu kawan ajar, buat macam anjing dalam air, kayuh guna tangan kat depan tu, boleh le juga sikit-sikit. Pastu sekarang dah lama tak masuk pool, tengok anak je.

    ReplyDelete
  5. Salam,
    Bagus berenang ni .. tapi LF tak reti

    ReplyDelete
  6. pernah belajar renang masa kat uia dulu..mula2 tu macam dh berani la berenang, pastu bile dh lama tak berenang ni takut la plak..huhu

    ReplyDelete
  7. Bieha.. kalau ramai2 mmg susah jugak nak handle kan, kang semua bila nampak air tak hengat donia dah hahhaa..
    betul tuh, kat putrajaya ni banyak pool, rasanya ada yg open, tp suka yg close ni sebab kalau hujan tak jd masalah, panas pun taklah sunburn kan. Yg penting air tuh tak rasa klorin sgt, masin mcm air laut plak

    ReplyDelete
  8. Yati... akak suka berenang sebab exercise jugaklah kan. bukan takat anak yg excited jumpa air, maknyer pun excited. cuma kat sini kena pakai proper baju renang ler.. ingat nnt2 nak cari baju renang muslimah tu ler....

    ReplyDelete
  9. LF... best berenang, exercise jugak tuh, takper tak reti, boleh belajar kan :)

    ReplyDelete
  10. NoEn, akak ingt dulu2 tuh UIA takde pool lagi, sister g belajar berenang kat shah alam rasanya, tp akak tak join, sebab tak mampu nak beli baju n nak bayor yuran, masa belajar dulu sengkek hahaha

    ReplyDelete
  11. kak, masa zaman sy uia dh ade pool..dekat plak tu dengan mahallah..cuma rajin ngan malas jer..hehe

    ReplyDelete
  12. bestnya.. saya ada belajar berenang kat UM.. masa tu best pasal ambik kelas malam n ladies nite.. punyalah lembab.. abis class x reti2 lagi berenag.. hahaha tapi pasal tekad.. lepas tu practice sorang2.. tak sangka cikgu tu tengok dari jauh.. dia tegur apa yang salah.. tapi tu la cuma satu style jer ( kuak katak).. tapi ... ni da 4 tahun x swim.. uhuh rasa da lupa kot.. baju renang pun.. rasanya tak muat.. uhuhuh

    ReplyDelete
  13. NoEn.. alahai dekat tuh, kalau akak hari2 dok swimming kat situ. Dulu sport complex untuk sister takde lagi, pagi2 akak g jer jogging kat sports complex lelaki tuh hahhaa.. g kul lepas subuh dlm kul 6.45, tak ramai brother lagi. pastu jogging naik bukit ke Sumayyah hahaha.. now I know kenapa jarum penimbang dah bergerak ke kanan

    ReplyDelete
  14. Umi Eca... rasanya berenang ni adalah skils yang kita belajar sekali jer for life, once masuk dlm air mesti boleh timbulnya, cuma staminalah, kalau jarang masuk dlm air cepat ler mengah kan.
    jom ikut kitorg g swimming... kasi muat balik baju renang lama tuh hahaha

    ReplyDelete
  15. uhuh i wish i could... kita jauh la.. kalu dekat mmg lama da nak join.. hehehe

    ReplyDelete

Love your comments...