Followers

Thursday, January 12, 2012

Buttercup Bag...

Need a new handbag?
Yup.. an alternate to my Curvy bag here

I choose to try this famous Buttercup Bag Pattern from Made by Rae
Its a free pattern if it is for personal use.

Here is my ButterCup bag in Red, I am using a linen cotton, quilted and zippered.. fuhhhhh quite tough to my NV50


There are 2 tutorials on attaching the zipper available on the net, one from Craftster and the other one from our local crafter, Nadscraft of ColourMePretty.
I choose to follow the one from Craftster, because I know my NV50 wont go with the thick top stitch between the bag body, the zipper and the lining.
Alternatively, I refer to tutorial on zipper by Creative Cutie here, its a bit clear to me compare to the one at Craftster.


Not a perfect outcome, but I am proud of my own effort in making this...

Have you started anything on this SIY Sew Along?

Mine? Only at this stage hahaha..


See you..

Regards;

9 comments:

  1. Kemas jahitan kak Mila. Sweet je bag tu.
    Yati banyak order nak siap. Kalau tak, dah tentu Yati join sekali sew along tu. Boleh juga belajor benda baru. :)

    ReplyDelete
  2. Cantik sekali!! Asyikkk! :)

    Linen memang tebal sikit ek kak.. mesti seram time nak top stitch..
    Kemas la jahitan zip akak.. kena refer nnt kalau nak cuba... thanks for the link kak. :)

    Tahun baru.. header blog pun baru.. cun seh... :)

    ReplyDelete
  3. Yati.. TQ, nanti2 bila free boleh jer join, seronok dapat pakai beg buatan sendiri tau (ayat kempen hahaha)

    ReplyDelete
  4. mamikelate.. saya pun dah lama cool down ngan beg, tapi sejak dua menjak ni terasa mcm nak jahit beg plak

    ReplyDelete
  5. MamaD... haah.. linen ni plak jenis yang tebal, akak plak dengan mengongnya pakai batting tebal, sesal tidak berguna, bengkok ler jugak satu jarum, tp yang penting tak patah hahahaha

    ReplyDelete
  6. mila...cantik la kan ...bila nak kejar mila buat bag ni ...

    ReplyDelete
  7. Mila, buat beg guna interface tak? kalau guna, interface jenis apa?

    Hany 2 kali baut beg guna interface (kertas gam) tu...tanya kedai dia kata guna yg tu. tapi walaupun dah iron kain tu lendik2, dan after iron on interface iron lagi make sure kain ttp lendik.

    *p/s: lendik means tak kedut.

    tapi masalahnya, after siap jahit, ada kesan kedut yg kalau basuh pun...tetap jadi texture gitu.

    appreciate ur advice.

    ReplyDelete
  8. Hany FF.. saya ni idok ler pakar sgt dlm pembuatan beg ni, tapi saya memang dah tak guna interfacing bila buat beg, saya guna batting jer. either quilted or guna spray adhesive tu jer. tp kalau guna spray tuh make sure tepi kena jahitan sebab bila basuh takut gamnya dah tak lekat(saya assume je niii). Trylah guna batting nipis tu.. kat chowkit ada jual RM12 semeter, or else beli kat online supplier, Nanacraft ada jual yg 60 Inci.

    ReplyDelete

Love your comments...