Followers

Monday, January 16, 2012

I am machineless

A weekend without my machine was really a hard time for me.
But I filled it with cutting and never ending cutting. Hoping that when the machine arrived, I can start sewing and sewing haha.

I looked at the empty spaces, oh I really miss my NV50 hahaha.. jiwang kerek betul kan.

Tgk2 picture kat handphone ni baru teringat saya ada ambik gambar pasal loop turner
Additional tips nak kongsi skit, selain main function to turn the loop, LT ni boleh jugak guna untuk masukkan getah dengan senang sekali, tapi kalau first time maybe terkial2 jugaklah kan.. enjoy the picture below: 
Jangan plak lupa letak something mcm jarum peniti ker, untuk elakkan getah tuh masuk sekali kat hujung tuh yerr.. harapnya tips ini bergunalah yerrrr.

Bila fikir2 pasal menjahit and taking orders ni kan.. saya rasakan diri saya ni amatlah bertuah..  emmmm dalam banyak hal sebenarnya...

### I had my own source of fund which is my salary with small number of liability, because I am a liability to "another person" hahhaa.. so bab2 nak beli mesin, nak beli kain, nak beli craft supplies, mmg saya tak de masalah setakat ini.. walaupun I dont have sponsor for it.

###I have a very supportive people besides me.. they are my hubby and my Izzah. I have never heard a "no" reply from hubby when I need him to drive me to the craft supplies shop or even to ChowKit or Jln TAR.... I had a "free" parking if I were to go to Jln TAR on weekend hahahha.
He even sell and taking order for me at his office... love you soo much much. Izzah also has never complained except a sarcastic comment on my sewing hobby like "Ma rasa mesin umi ni dah jadi anak umilah... balik jer terus tengok mesin umi ni" wakakaka
Both of them taking easy dinner at night such bread, biscuit and fruits, so save my time from cooking our dinner.. lucky right. but I take it as healthy. So more sewing time for me at night.

###Being a Finance Manager must have a never ending job at the office and getting back late is a routine.. thats true when I was with my former employer, but not with my current employer. Therefore, I am able to go home promptly at 5.40pm. Last year I remembered only once I went back at 7pm... fuh hari ini dalam sejarah n terasa lambat sungguh haha

### A post office is just few steps from my office block... posting order is not a big problem for me..

Sooo I cant find reason why I should stop my sewing activities and taking orders..
(Camnilah bila mesin jahit takde, asyik dok berangan panjang je kan- macam2 cerita plak)

Here is Izzah in her new (look) t-shirt. Nasib boleh pakai lagi..

"This is umi, and I love her sooo much"
(Remember she asked me to put in the name, that "gajah" is me, so thats why she is making the heart, just for me hahaha)


Regards;
 

12 comments:

  1. Seyes...dah try guna loop tu wat masukkan getah...tapi x menjadi...hehehehe.Alihnya guna zaman batu punya cara...cucuk getah guna penetas sampai berlubang pastu masukkan sepit rambut kaler hitam tu dan masukkan.Hehehehee.Loop tuner elok lagi dlm bekas dia

    ReplyDelete
  2. Tyha... ye ke? saya guna getah besar yg 1 inci pon ok jer. Cara sama mcm kat sinilah. kejap jer, sebab kalau guna benang tuh kekadang terlebih tarik benang putus, dah kena restart. cuba lagi yerrr

    ReplyDelete
  3. thanks la for the tutorial..hari tu ada beli gak LP ni..terkial2 nak guna sebab tau beli je tp tak tau nak guna..ahahah...
    mmg seronok kan bila hobi tetiba leh jadi side income..my somi mmg takleh kata apa2 la bila sy bwk balik craft supplies..sebab bkn pakai duit dia..kalau pakai duit dia harus bising gitu..ehheh..sama la mcm sy, sehari tak menjahit rasa mcm tak sempurna hidup dan rasa betapa ruginya membiarkan masa berlalu mcm tu saje( mcm la free sgt kan...eheheh)ni baru order lagi ngan maymay..bila la nak insaf nih?!

    ReplyDelete
  4. Mila...nak terbalikkan kain memang senang...nak buat masuk getah yang x dpt skill lagi.

    Me to segala jenis mak nenek barang jahit guna duit sendiri...so duit upah yang masuk pon...masuk poket sendiri.Simpan balik untuk modal beli barang lain.Skang tengah mengumpul balik modal membeli mesin jahit industri...besar lobang saving nak kena timbus balik...hehehe.X pelahkan...asal duit sendiri. Dulu cik abe nak beli benang pon dia x mo tolong...tapi la ni bila dia tengok bini dia mcm seyes je...alhamdullillah dah mula support dan rajin tolong belikan keperluan jahit...;).

    ReplyDelete
  5. Shida... tak susah guna LP tuh, ada banyak tutorial kat internet, google jer, kerja 15 minit jadi 2 3 minit jer.

    betullah.. hubby tokleh nak komen lebih2, abih2 pertanyaan sarcastic, kain lagi ke? hahhaa

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Tyha... Seronokkan.. dalam seminggu tuh dapat jugak dlm RM100 duit masuk, walaupun taklah banyak mana, tp bila atas usaha sendiri terasa mcm best sgt.

    ReplyDelete
  8. Mila...saya ada lp ni then ada juga untuk getah sahaja beli kat daiso .
    Saya ....husband x pernah kisah pun sebab dia memang tahu saya memang suka shopping heheheh lagi pun benda kecik2 kalau ribu riban tu ok lah minta izin.kalau kecik2 x kisah pun n x bising pun.ajak pergi mana-mana pun x apa dan i get fully support from him ...syukurkan...hehehe

    ReplyDelete
  9. Dah beli loop turner tu tapi tak penah guna dan tak tau nak guna..

    ReplyDelete
  10. Suzie...syukurkan dengan sokongan yang ada.

    ReplyDelete
  11. FAR.. banyak tutorial kat internet ni, salah satunya boleh tgk kat sini http://www.neezaneedles.com/2010/03/make-small-loop.html

    ReplyDelete
  12. Your girl is very pretty, congratulations.
    Pilar.

    ReplyDelete

Love your comments...