Followers

Sunday, January 15, 2012

SIY (Sew It Yourself) Sew Along (Update)

Hi kawan-kawan..
Happy weekend
Here is updates on our sew along project..

My new bag in the house

Cute bag, roomy enough if you carry it for shopping

Ada satu zippered pocket and open pocket

Taklah susah sangat dengan pattern ni, tapi saya memang ambik masa yang agak lama untuk memahamkan tutorial tuh.

Sebenarnya beg ini tak siap betul lagi, saya belum top stitch atas beg tuh, berikutan my NV50 buat hal, tetiba jahitan tebalnya melompat-lompat, walaupun dah guna jarum yang bersaiz besar, pastu masa menjahit tuh bunyinyer  dah semacam jerrr. Barulah saya ingat, alahai kesian NV50 ku ini, berkerja keras selama ini, tapi tak pernah di servis, kejam kan saya ni.

Maka, hari semalam (sabtu) saya pun ambil keputusan untuk menghantarnya ke pusat servis... dan juga... untuk mengakhiri penderaan ke atas NV50 saya ni, proudly welcoming my hi-speed on board. opsss, belum dapat lagi.. this coming wednesday agaknya. Opsss.. apa citer plak saya ni kan, melalut sudah.

Oklah... dari design beg yang asal, saya work out with a new design, saja share2 dengan you all
tadaaaa...
Beg ini menggunakan 17 patches, instead of 22 patches.
Dan disebabkan saya dah reduce patches, saya sangkakan beg akan jadi kecil, so saya besarkan patches tuh jadi 6 inchi, rupanya.. mak aiii gedabaknya beg ni hahaha
So kalau kawan2 rasa macam malas nak potong sampai 22 squares, just make it 17 squares, you will get the above bag shape.
Ops... satu lagi, beg ini saya menggunakan fabric kua kumbu dari Kuching as an alternative.

Oklah.. let me share with u some update from those who are participates in this sew along...

Kak Ros of Nykolett Curtains, you can visit her post below

and

Cik Angah kat FB beliau, suka dengan idea Cik Angah ni, making smaller patches in the middle.

Maybe kawan-kawan yang lain boleh dapat some ideas from their works

Kepada yang berminat nak sertai SIY ni, silakan, ALL OF YOU ARE MOST WELCOMED...
Saya tak buat senarai nama siapa yang berminat sebab takmau u all rasa burden plak, opss nanti malu tak siap homerwork kan hahaha, everyone has their own priority kan.. so kalau anda rasa nak sertai jom...
Syarat2 penyertaan dan link tutorial boleh dapat di sini

Happy Sunday
Wassalam

Regards;
 

8 comments:

  1. Cantik semuanya....belum berkesempatan lagi ....harap2 dapat buat lah ye

    ReplyDelete
  2. Errr....x berani nak sahut cabaran.makin kurang pergi kelas kat kolej komuniti...makin seronok bermalas2 kat umah...;)

    ReplyDelete
  3. cantik.. rajinnya.. sampai 3 beg da siap... hai.. bila la nak sampai seru nie... :D

    ReplyDelete
  4. Suzie.. TQ.. project suka suki ni best buat masa takde order kan, kalau banyak order pending rasa bersalah plak kat customer

    ReplyDelete
  5. Tyha, amboi.. dah abih session kerja shif yerrrr... lepak2 ler dulu, ambik angin rajin yg bertiup sepoi2 bahasa.. aisshhh apo ntah saya ni hahaha

    ReplyDelete
  6. Umi-Eca.. haiiii umi-eca.. ku seru namamu hahaha (ala2 citer hantu gitu). Tak pe.. pelan2 kayuh, siap ler nnt.

    ReplyDelete
  7. Mila, nice bags! I wanted to join but tak ada masa :(..

    ReplyDelete
  8. kak mila, beg sy dh siap.. :)

    http://zira-aziz.blogspot.com/2012/02/siy-sew-along-charm-square-jewel-bag.html

    ...thanx sbb bt SIY Sew Along ni, bru semangat sy nk mnjht..hehe..maklumle smngt mnjht sy ada psng surut hikhik..

    ReplyDelete

Love your comments...