Followers

Thursday, March 29, 2012

From Paper to Fabric..

Biasa kita dengar "Asal kapas menjadi kain"kan
Tapi saya ni asal kertas menjadi fabric. hahaha.. pencemaran bahasa betul kan

Semalam saya MC sehari, selepas 3 hari saya CB... asal masuk makanan jer mesti saya sakit perut, awat ntah.

Boring2 duduk rumah saya pun mulakan projek untuk Izzah... her second quilt.
I thought of a second quilt for her because I hardly washed the Floating Square. Sebab apa? Sebab kena tunggu hari betul2 panas baru boleh basuh. Kalau tidak, tak kering, adalah budak tuh tak boleh tidur.... pusing kiri, pusing kanan, tak lama karang datang kat umi kata tak boleh tidur, nak jugak letak quilt tuh. Actually bukan as selimut pun, tapi sebagai alas tilam dia jer LOL..

Still a square..

Ini pattern yang saya buat atas kertas, rasanya jauh lebih senang bila dah draft siap2 atas kertas and then baru potong kain n cantum2kan. Anything tak sure boleh refer balik kat kertas niii...


Kombinasi yang kurang menyerlah.. emmmmm
Tapi dapat jugak saiz 48 x 62 inch.. Nanti bila letak border jadilah single quilt size kut...


Happy Thursday..
Wassalam

Regards;
 

13 comments:

  1. mila,kalau standard single quilt the length should be at least the length of a standard bed with added 10 inchs..so 75 inch or 85 inches..tapi ezzah kecik lagi... so muat lah kot saiz tu..

    ReplyDelete
  2. TQ kak Ros, actually arituh saya dah ukur katil Izzah, dalam +-70 inch, so kalau tambah border 4 inch each side nanti cukuplah 70++ inch kut... kena sama dgn panjang katil sebenarnya, sebab nak letak sebagai bedcover jer... bukan sebagai selimut pun. Lebar pun dlm 58 inch jer, kalau labuh sangat sampai lantai plak.

    ReplyDelete
  3. cantik jer... nanpak senang jer mila buat.. tapi akak kenapa susah sangat nak mula.... rasa cam serabut jer.. nak mula dr mana??? nak kena p kelas ngan mila dulu kot...:)

    ReplyDelete
  4. teringin nak buat..tapi tak terbuat2 pun..ehehe..

    ReplyDelete
  5. Kak Jami... camno nak belajar ngan beginner mcm saya ni.. ada berani ke hahaa.. takut plak kang tunjuk ilmu sesat jer :P

    Shida... trylah... buat yg saiz kecik2 dulu, dah ada feeling baru buat besar skit.. kang addicted macam saya haha

    ReplyDelete
  6. Mila...tak berani nak buat besar-besar macam ni ....pengsan bertahun tak siap

    ReplyDelete
  7. sungguh creative n rajin,kalau saya lah..maybe a few months baru siap!! macam mana ye nk cantum fabrics tu?

    ReplyDelete
  8. akakkkk.. suke quilt ni, die nmpak cm relax je tp geometrically correct la hahaha.. ke sbb pemilihan kain ek? satu lg klu jahit box tu cmnr? nmpak mcm box besar tu xde cantum.. ish.. susahnye..

    ReplyDelete
  9. Rajin betul awk ni la,kreatif lak tu,sy pun tgh nak plan buat quilt,tgh nak matchkan kain2 yg ade.bilalah nak pandai cam awk hahahaha

    ReplyDelete
  10. Suzie.. saya plak kalau dah decide nak buat tuh saya buat sampai siap for one step, pastu peram hahaha..sampai masa nnt baru buat next step

    Lisa, buat patchwork ni mcm main puzzle, seronok, tersangat teruja nak tgk apa jadi bile dah cantum kat fabrik

    Noen, jangan pengsan.... nanti kena jirus air :P

    ReplyDelete
  11. Yuzlin, blok ni tak susah pun, cuba tgk betul2 kat kertas akak tuh n map your mind the easiest way to do it. Actually akak buat one row dulu, then baru another row & seterusnya, then baru cantumkan rows tuh

    ReplyDelete
  12. Azean.. saya masih belum pandai lagi ni.. suka cuba2 benda baru jer hehehe

    ReplyDelete

Love your comments...