Followers

Wednesday, March 14, 2012

The making of....

Sehari dua ni saya super duper excited, sebab ada tempahan baby quilt. Rasanya dah lama jugak saya tak buat baby quilt kan.

Saya akui, kalau di buat perbandingan dengan menjahit cloth pad atau pun beg, patchwork and quilting ni lebih dekat di hati... selalu berangan nak buat macam2 pattern, yet hanya atas kertas hahhaa.

Tapi yang kat bawah ni adalah transformasi dari pattern atas kertas, dah dua tiga hari saya dok tambah tolak sana sini, akhirnya dah jadi on fabric dan saya suka sangat kombinasi soft purple and blue ni.

Pattern ni kombinasi floating square yang pernah saya buat untuk Izzah dulu dan hour glass block.

Still lot of things to do. I need to add up the border and than the binding.

Dengan adanya Protex, patchworking and quilting dah jadi makin cepat, I do admit it. Saya pun dah jarang menggunakan NV50 unless kalau nak guna deco stitch.

Masa saya beli Protex arituh, I promised myself that I will break-even (read : recover back) the cash outflow in 6 months time... and you know what (hehehe thats why I am all out sewing cloth pad right) I am proud of myself by recovering it in just two and half months only. Yeah.. sometimes we need something to motivate ouselves right. This "break-even" things force me to market my product.
Apart from that, I am successfully introducing cloth pad to some ladies out there.. sedangkan sebelum ini saya agak takut nak speak out loud that I am fully converted to cloth pad. 

But someone told me.. BE with collection.. thats easier, how about BE with profit hahaha..... I rest my case then. My addiction to fabrics making me forever in bracket (read : loss making).. I think so LOL 

Wednesday with so many words right..
Have a nice day
Wassalam


Regards;
 

13 comments:

  1. cantik....kak...seronoknyer bila tempahan tak henti2 datang....bagi la sikit tips nak tarik customer.... kawan2 komen suzie boleh serius dalam bisnes...masalahnya suzie pandai jahit tapi tak pandai nak pasarkan..

    ReplyDelete
  2. TQ Suzie.. akak pun tak pandai nak berbisness sebenarnya. tempahan yang ada pun tak banyak mana sebenarnya... takat bolehlah nak habiskan masa lapang, dan akak suka mcm ni, boleh buat wholeheartedly, tanpa fikir sangat nak dapat duit. Kalaulah ikutkan nak mencari duti lebih, rasanya mesti akak dah ambik upah jahit baju kut hehehe.. tp takmo pushing myself to limit, cukup sekadar hobi dan suka nak buat.

    ReplyDelete
  3. melor sokong usul suzie tu kongsi la sikit tip nak tarik customer. dan setuju juga dgn mila jgn fikir sgt ttg duit buat apa yang boleh mengembirakan kita.bila kita hepi secara tak langsung duit pun ikut suka nak datang kat kita kan.

    ReplyDelete
  4. Melor... tak tau nak kongsi tips macamana kan hahaha. saya ni takat upload gambar to FB, and cerita pasal my craft passion & experience kat sini. kalau cloth pad tuh saya banyak bg sample free untuk di cuba, then from word of mouth ianya berkembang biak. actually kalau betul2 berminat boleh jer try buka gerai masa open day office ke.. or any craft event. Dari situ kita boleh jumpa ramai prospect customer. hehe saya masih belum berani buat camtuh lg.

    ReplyDelete
  5. Mila macam saya ...takut tapi bila tengok balik banyak juga nak kena jahit ...hehehe alhamdulillah..cammana ye nak bagi jalan je bisnes? Tak suka paksa orang beli barang kita kan ....

    ReplyDelete
  6. TQ Hema

    Suzie... betul tuh. Actually kekadang saya jeles jugak ngan kawan2 yg jual kat internet yg laju semacam jer... tp at the 2nd thought, I am not doing it for money, why would I care.. as long as I enjoy what I am doing, kalau takde tempahan saya buat untuk diri sendiri... or as a gift to my friend

    ReplyDelete
  7. really admire your patchwork quilting la Mila... Kalau I, emmm,... agaknya bertahun pun x siap lagi....

    ReplyDelete
  8. Bieha.. I rasa teramatlah seronoknya buat patchwork n quilting nii.. seronok boleh play around with the colour the the shapes.. I plak cant go on with embroidery mcm u... lama dah mesin tuh jadi tukun hahaha

    ReplyDelete
  9. mila... 6 months! cepat (even if recovering the cash)... you are working full time and only sew as hobby... even better, you sew so many cloth pads and spread the use of cloth pads..

    ReplyDelete
  10. oh... lagi cepat.. 2.5 months! very well done....

    ReplyDelete
  11. Anic, I am actually very happy with the CP, not because of the sales, but due to some of us, ladies, never heard of CP and now they find that it very comfortable to use. Some having problem with allergy to the disposable pad but have no choice to use it, and now they found an alternative. Compared to the "Break-even" things, the achievement in CP is much more endearing

    ReplyDelete
  12. Mila, betul betul... having many more ladies converted to cloth pad.. is the best..

    ReplyDelete

Love your comments...