Followers

Sunday, March 11, 2012

GIANT "thing" at my sewing corner

Kalau tak di siapkan malam ini mesti saya tak dapat tidur lena.. entah2 saya termimpi2 menjahitnya hahaha

Inilah dia my first ever quilt blanket. Really a giant size for a beginner like me... its 89 inch x 83 inch
 Really a tough job for me actually, berpeluh-peluh walaupun dah heret Protex tuh duduk bawah kipas.. emmm patutnya saya bawa masuk masterbedroom and switch on the airconditioning kan kan LOL

Perfectly fit for a queen size bed.... letak kejap je ni... sebab belum basuh lagi kan

The making....
My Protex have done a good job for this project
Saya letak backing warna hijau.. polkadot
Not daring enough to try FMQ,  hanya berani buat quilt on the ditch jerr
Feels good that I dont have to rely on walking foot anymore..
My signature..
Dated today 11.3.2012
Most of the fabric I got it from KainOhKain
Should I wash it in my "10 years old" washing machine or just send it to laundry service?

Aghhhh soo sleepy and tired for today. Good night and Sweet dream everyone.

Wassalam


Regards;
 

13 comments:

  1. va va va.. mmg projek besar nih! syabbas kak!!

    :)

    mesin basuh akak berapa kilo punye? saya rasa boleh masuk tu sbb batting tak tebal sgt.. tapi kalo takut mesin rosak, baik kita ke kedai dobi je kak.. :)

    ReplyDelete
  2. Wah....rajinnya ...tengok besar camtu rasa malas nya ...hahahha hantar dobi je ..

    ReplyDelete
  3. MamaD.. mesin kecik jer, 6.5kg. itu yg seram skit tuh. bukan sebab tebal, tp sebab berat. Mesin tuh plak dah tua hehe

    Suzie.. dah selamat di kedai dobi. Kalau nak basuh kat rumah kena tunggu hujung minggu, baru boleh sidai kat luar rumah. tapi hajatnya weekend ni dah nak pakai dah hehehe.. tak sabor nak guna blanket baru..

    ReplyDelete
  4. besarnya..akak jahit tak guna walking foot ke? sy ade jugak try jahit guna kat mesin sy, tapi dia mcm xbelen la kain atas ngan bawah..nk buat mcm mana eh?

    ReplyDelete
  5. Noen.. kalau protable mmg kena guna walking foot. tp denga hi-speed ok jer tak guna walking foot. kain atas bawah n tgh sama jer. lg pu akak guna spray adhesive tuh untuk elak kain bergerak2

    ReplyDelete
  6. means that akak spay kat both side la eh..kain atas ngan bawah..between spray tu nk cr kat mana eh?klo area KL kat mana nk cr..senang nk suruh husband g carikan..hehe

    ReplyDelete
  7. Noen... yup spray atas bawah. kalau nak melekat permanentlah kena iron plak lepas tuh. tp normally akak tak iron pun, still melekat jer. Akak beli kat craftworld kat SS2, tp arituh ada orang beli kat kedai jahit biasa jer, sama ke tak jenamanya tak pastilah. Tapi kalau pakai portable, still kena pakai walking foot jugaklah. sebab kekadang batting tuh plak buat hal.

    ReplyDelete
  8. This is very big project... what batting do you use?

    I was thinking to do the crafty free tutorial and make quilt blanket but scared to start... nanti jadi UFO pulak...

    ReplyDelete
  9. Anic.. its the biggest project I have ever made actually. This one I used poly batting only, purchased from CW, its just 3 meter, and was not enough, then I combined with 200gm batting from Nana. Its comfortable for us, just nice but I heard that cotton batting is much more comfortable. So, next year end sales at CW I plan to purchase cotton batting, its a bit pricey I think, about RM100++ for queen size.

    great idea with the crafty free tutorial, I think should start with a single size blanket, much more faster to finish. I think its a mental game to finish such a big quilt and wonder how those quilter can make so many big quilt... no wonder the price is also expensive

    ReplyDelete
  10. Mila...kagum & salute lah!! Kalau I nanges nak siapkan quilt besar camni...buat baby quilt dulu tu sampai naik serik ekeke..cantik sangat babe, it is indeed a labor of love!

    ReplyDelete
  11. Zura.. belum siap memang rasa putus asa dah nak siapkan, tapi bila dah siap rasa nak buat lagiii hehehe.

    ReplyDelete
  12. cantiknyaaa..brcita2 jg nk bt quilt 1 hr nanti

    ReplyDelete
  13. cantiknye gram rasanya camnenye nak belajar hehehe

    ReplyDelete

Love your comments...