Followers

Saturday, March 31, 2012

ABC... 123... lalalalala

I am on my 400th post with 400 follower.
And I am soo happy today..

Another quilted baby pillowcase on board

FMQ with my NV50... memang dah takde masalah sejak di servis.


Another pillowcase.. yang ni yang biasa2 jer yerr

with matching bolster


All in all... the finished baby quilt set


Saya dapat banyak pertanyaan pasal bantal kekabu, minta maaf kepada yang bertanya sebelum ini kerana saya sendiri tak tau di mana nak beli kekabu. Tapi baru2 ni ternampak signage "kekabu untuk di jual", lorrr rupanya dekat jer ngan rumah kami (berkilometer ler jugak) tapi jalan tersebut dah jarang kami lalui sejak pindah rumah arituh.

So saya pun pikul (hehehe.. macam berat sangat) bawa balik satu guni ni.
Trial first time buat bantal.. aduiiiii kena pakai mask kut... pastu kena vacuum rumah plak lepas ni kut hahhaa

Kalau ada kawan2 yang berminat dengan bantal kekabu bolehlah hubungi saya yerr..
Dan kalau nak set tilam bayi kekabu pun boleh jugak, saya tak buat tapi saya boleh belikan di kedai kekabu tuh. Set tilam kekabu yang fit for baby cot dengan bantal dan bolster dengan harga dot dot... hahhaa.. sorry, kalau berminat boleh hubungi saya yer. Saya boleh customised sarung sekali kalau berminat.


Regards;

Thursday, March 29, 2012

From Paper to Fabric..

Biasa kita dengar "Asal kapas menjadi kain"kan
Tapi saya ni asal kertas menjadi fabric. hahaha.. pencemaran bahasa betul kan

Semalam saya MC sehari, selepas 3 hari saya CB... asal masuk makanan jer mesti saya sakit perut, awat ntah.

Boring2 duduk rumah saya pun mulakan projek untuk Izzah... her second quilt.
I thought of a second quilt for her because I hardly washed the Floating Square. Sebab apa? Sebab kena tunggu hari betul2 panas baru boleh basuh. Kalau tidak, tak kering, adalah budak tuh tak boleh tidur.... pusing kiri, pusing kanan, tak lama karang datang kat umi kata tak boleh tidur, nak jugak letak quilt tuh. Actually bukan as selimut pun, tapi sebagai alas tilam dia jer LOL..

Still a square..

Ini pattern yang saya buat atas kertas, rasanya jauh lebih senang bila dah draft siap2 atas kertas and then baru potong kain n cantum2kan. Anything tak sure boleh refer balik kat kertas niii...


Kombinasi yang kurang menyerlah.. emmmmm
Tapi dapat jugak saiz 48 x 62 inch.. Nanti bila letak border jadilah single quilt size kut...


Happy Thursday..
Wassalam

Regards;
 

Tuesday, March 27, 2012

Panduan Tempahan Baby Quilt

Salam semua..

Dah siap "Attic Window" baby quilt comforter niii
Jom nyanyi-nyanyi.. ABC123..
Kombinasi warna-warna pestel..
Walaupun saya lebih suka kombinasi contrast tapi corak panel ni agak kelabu. so kalau di jodohkan dengan border yang garang2 sangat, tenggelam pulak gambar2 tu kan. 

Dulu2 buat mitered corner ni saya rasa membazir kain, tapi yang ni saya rasa ok jer. Mungkin sebab 1 corner sahaja agaknya. Kalau 4 corner hehehe.... belum cuba belum tau..

Ada lagi yang belum siap... sarung bantal kepala dan sarung bantal peluk.
(Baby quilt ini telah terjual dan saya tidak restock kain dah yer)

Saya sebenarnya nak menulis sedikit panduan untuk yang ingin membuat tempahan Baby Quilt Comforter set... berikutan dari banyak email yang saya terima akhir2 ini. Rasanya lebih adil kalau saya letak kat sini supaya tak terlalu banyak pertanyaan yang berulang-ulang:-

1. Price range untuk 1 quilt comforter adalah RM150-RM250.00. Harga ini bergantung kepada pilihan kain, pattern patchwork dan saiz. Saya menggunakan lofty fiber (3/4 inch) sebagai batting, andai ada permintaan untuk menggunakan cotton batting, saya akan quote additional price for it (additional about RM100 from the original price for cotton batting). The price comes with 1 comforter plus a drawstring bag to store the quilt. Simple embroidery such name also available.


2. You have a choice to add kekabu pillow and pillowcase, kekabu bolsters and bolstercase, diaper bag, diaper stacker etc etc... Price adjusted accordingly.. for ref. as per below:
1 set kekabu pillows (ONLY) comprise of 1 small pillow (14x10 inch) and 1 big pillow (13x19 inch) and 2 bolsters pillow (19x7.5 inch) = Price RM45.00
Pillowcase = RM15 (Normal) RM25 (quilted)
Bolstercase = RM20 for 2
Diaper stacker = RM30.00
Baby Binder/Barut (flannel cotton) = RM5.00
Baby Bib= RM10.00
Baby shoe=RM20.00
Kalau ada yang berminat dengan tilam kekabu, saya boleh tolong belikan dan buat cover, tapi saya tak buat sendiri yerrr.
Harga satu set (quilt+sarung bantal etc) kebiasaanya akan ada discount in total

3. Saya juga menerima material dari customer (upah sahaja), tetapi kain yang disediakan hendaklah mencukupi. Upah adalah bergantung pada saiz quilt dan jenis batting yang di gunakan. Upah untuk lain-lain barang:
Sarung bantal biasa RM5 - RM10 (mengikut saiz)
Sarung bantal quilted RM15 - RM25.00 (mengikut saiz)
Sarung tilam RM12 - RM30 (ikut saiz)
Diaper stacker RM25.00

4. Saya perlukan deposit sekurang-kurangnya 30% untuk setiap tempahan. Andai anda membatalkan tempahan, deposit hanya akan di pulangkan setelah barang tersebut terjual ke pihak ketiga, setelah di tolak kos2 berkaitan (jika ada).

5. Kos pos ditanggung oleh pembeli. Pilihan menggunakan pos laju ataupun pos bungkusan. Pos bungkusan adalah jauh lebih murah, untuk satu set kebiasaannya dalam RM10-RM12 sahaja.Selain kos pos, handling fee juga ditanggung oleh customer, iaitu kos pembungkusan etc, range dalam RM2 untuk setiap bungkusan.

6. Tempahan hendaklah melalui email atau pun PM di facebook. Saya lebih suka ianya "written" instead of verbal order. Senang saya nak refer kemudian hari. Oleh itu jangan segan silu untuk email saya.

7. Setakat ini saya hanya menerima tempahan di dalam Malaysia sahaja. Segala transaksi adalah dalam Ringgit Malaysia.

8. Tempoh untuk saya menyiapkan tempahan adalah selama 2 minggu. Namun begitu bergantung kepada senarai tempahan yang ada on first come first serve basis.

Untuk contoh quilt yang pernah saya buat silalah klik disini http://blogrimbun.blogspot.com/search/label/Quilt
untuk pilihan kain yang ada kat sini http://blogrimbun.blogspot.com/search/label/Fabric%20Selection

emmm apa lagi yerr.. saya akan tambah dari masa ke semasa.. List ini sebagai rujukan sahaja, apa2 pun untuk keterangan lanjut email saya at my.milakamila@gmail.com ok.

last update: 29/10/2012
Regards;
 

Monday, March 26, 2012

Restock and your chance to get this for FREE

Weekend baru-baru ini saya agak bizi dizi..
Pertamanya pada hari Sabtu, pagi2 lagi kami dah bertolak ke Taman Botani Bukit Cahaya Seri Alam (Aiyakkk panjangnyer nama), Shah Alam.

Mini gathering dengan kawan-kawan masa di UIA dulu. Dah 2 tahun kami miss gathering, tahun 2010 kami tak ikut serta sebab kenduri kawin adik. Then tahun 2011, gathering di batalkan atas sebab kurang penyertaan, dan tahun ini Alhamdulillah menjadi jugak, walaupun just a mini gathering, daytrip jer.

Entah kenapa kan... bila dah masuk alam pekerjaan, alam dewasa, bukan lagi pelajar, tidak dinafikan kita jumpa dengan ramai kawan baru.. terlalu ramai. Tapi kawan-kawan yang susah senang masa belajar ni jugaklah yang too dear to my heart. Semua orang dah ada famili sendiri, anak2 pun dah besar, dan kalau berjumpa tuh macam tak hengat dunia bercerita hahaha..
Nasiblah kat Bukit Cerakah ni ada kolam, so anak2 sesama diorg dok berendam dalam pool sampai kecut, kulit pun dah bertukar warna... hahaha

Terima kasihlah kepada Mr&Mrs Organiser kerana dalam kesibukan tugas harian, dapat jugak menganjurkan program ini dengan jayanya... Syukran Jazilan.
Ibu-ibu suka, anak-anak gembira, dan bapa-bapa riang ria.
Tahun depan siapalah yang sudi jadi organiser agaknya....

Comes Sunday... masa untuk bersantai di rumah, masa untuk aktiviti jahit2 walaupun hajatnya nak mengemas rumah, tapi tersangatlah malasnya, agak2 tunggu next week panggil cleaner jer lah... yer yer.. saya memang tersangatlah malasnya nak mengemas rumah.... lebih suka menghadap mesin jahit jer kerjanya.
Apa yerr yang sempat saya jahit hari ahad arituh...
ada 3 helai tudung, siap quilting "Attic Window" baby quilt and currently tinggal handstitch binding jer, Siap jugak restock yang kat bawah niiii..

Ada 21 pieces semuanya..

Berminat untuk dapat cloth pantyliner ini for free?
Silalah berkunjung ke sini
Ada peluang untuk memenangi hadiah lain jugak yerr
http://notamanjaku.blogspot.com/2012/03/mini-giveaway-by-manja-im-limited_20.html
 First time saya sponsoring a GA... selalu buat GA sendiri jer kan.
Harap boleh bertambah kenalan dengan cara ini, plus promoting pemakaian cloth pantyliner.
Its good for your health, better for the environment and saving your pocket too.

Happy Monday..

Regards;
 

BOM - 9 Patch

I simply love working on patchwork block, especially if it is from scratch. I mean without any ready pattern.
What I need is to determine the measure of the finish block and then what is the theme to follow...

Here is my 10 inch block (10.5 with seam) with 9-Patch theme

I made two, with different arrangement..


I am actually following this..

You can find details here

Regards;

Friday, March 23, 2012

Blogger's BOM Quilt Along

Here is my Star Quilt Block for February...
Better late than never right.. :)
You can find the tutorial from Diary of a Quilter here
At first sight I thought that this block is quite complicated to do, but after doing it, I do love this block... its not that complicated as I imagined it.
Thanks to the organiser, I love joining a quilt along to try out new pattern actually.

http://cvquiltworks.blogspot.com/2011/09/bloggers-bom-quilt-along.html

Happy Friday....

Regards;

Thursday, March 22, 2012

Take a break.. sew make-up bags

Assalamualaikum dan Happy Thursday kawan-kawan

Bag-bag ini dah lama saya jahit, tapi dik kerana malas nak buat wristlet tuh, saya peram dulu. Peram sampai mood nak siapkan make-up bag ni datang balik. Semalam saya malas nak sambung jahit baby quilt or anything to do with orders. Just nak jahit santai2.. so finish off the make-up bag...

Coffee break with cupcake..
Cupcake tuh applique guna zigzag stitch,
Saiz bag 8.5 x 7 x 3 inch

Flower in blue..
Saiz 9 x 8 x 3.5 inch
Dan yang ini Flower in Red, saya gatal tangan nak FMQ guna benang tebal.. last2 rasanya macam nampak serabut jer kan...
Saiz sama dengan Flower in blue kat atas.
All these bags are for sale at RM25.00 each exclude posting cost. Anyone berminat sila email me at my.milakamila@gmail.com

Regards;

Tuesday, March 20, 2012

Lady Bug in Blue Baby Quilt Set

Another baby quilt in the house...
Lady Bug in Blue..

Jatuh cinta dengan kombinasi baby blue dan purple niii
Its 45 x 36 inch


At the back...

Handstitch binding...

Quilt pillowcase... dah lama tak buat FMQ, terasa seronok sesekali buat FMQ nii tau.. tak percaya cubalah

Additonal pillowcase..

Actually saya bajet2 quilt set ni akan siap dalam 2 minggu, tapi mungkin kombinasi tools, time and mind, menyebabkan ianya siap lebih awal.

And this...

Another baby quilt in making... An Attic Windows

I love quilt making..

Sweet dream..
Regards;

Monday, March 19, 2012

Quick Sew.. Racing car for boy

A quick sewing project, selepas all out to finish a baby quilt yesterday..

A boxy pencil case for boy..


This boxy pencil box belongs to Cikgu Elly, its for her mentor 
thanks

Regards;
 

Thursday, March 15, 2012

Pooh in pink

Izzah bawa beg ini ke sekolah masa musim peperiksaan sebelum cuti sekolah arituh
Kenan ajer nak pinjam barang ummikan..

Ada lah pula kawan2 yang berkenan dengan beg tuh. Dan Izzah plak dengan bangganya cakap ummi dia yang buat beg tuh hahaha...

Tapi Izzah plak memang dah remind her friend awal2 kalau nak tempah kena tanya parent dulu, kalau ok bolehlah pilih kain etc.

So inilah pilihan kain kawan Izzah, Pooh in Pink.. sajer saya buat dua kombinasi fabric, nampak menyerlah skit. Ingat nak sulam nama, tapi macam over sangatlah plak kan...

Then saya tambahkan dengan boxy pencil box... dah lama teringin nak buat lagi.


Bahagian dalam ada 1 zippered pocket dan 1 open pocket. Lining ni saya guna polycotton sahaja. I tried my best to reduce the cost. Actually harga beg ini memang below market price, sajerlah suka2 buatkan untuk budak2 ni, rasa sangat puashati kalau diorg suka...


Kombinasi wristlet tuh memang hancus, tetiba warna coklat kan, saya dah malas nak DIY, so guna yang readymade je lah.


Harap kawan Izzah sukalah dengan beg ini.

pst pst... inilah aktiviti ummi bila Izzah kat kampung. Terasa rumah tuh amatlah sunyinya, takde orang nak kelahi or merajuk dengan ummi hahhaah.. Macamana agaknya kalau suatu hari nanti Izzah masuk asrama, wahhhh tak boleh nak imagine. uhuk uhuk.. cepat benor anakku itu membesar.

Regards;
 

Wednesday, March 14, 2012

The making of....

Sehari dua ni saya super duper excited, sebab ada tempahan baby quilt. Rasanya dah lama jugak saya tak buat baby quilt kan.

Saya akui, kalau di buat perbandingan dengan menjahit cloth pad atau pun beg, patchwork and quilting ni lebih dekat di hati... selalu berangan nak buat macam2 pattern, yet hanya atas kertas hahhaa.

Tapi yang kat bawah ni adalah transformasi dari pattern atas kertas, dah dua tiga hari saya dok tambah tolak sana sini, akhirnya dah jadi on fabric dan saya suka sangat kombinasi soft purple and blue ni.

Pattern ni kombinasi floating square yang pernah saya buat untuk Izzah dulu dan hour glass block.

Still lot of things to do. I need to add up the border and than the binding.

Dengan adanya Protex, patchworking and quilting dah jadi makin cepat, I do admit it. Saya pun dah jarang menggunakan NV50 unless kalau nak guna deco stitch.

Masa saya beli Protex arituh, I promised myself that I will break-even (read : recover back) the cash outflow in 6 months time... and you know what (hehehe thats why I am all out sewing cloth pad right) I am proud of myself by recovering it in just two and half months only. Yeah.. sometimes we need something to motivate ouselves right. This "break-even" things force me to market my product.
Apart from that, I am successfully introducing cloth pad to some ladies out there.. sedangkan sebelum ini saya agak takut nak speak out loud that I am fully converted to cloth pad. 

But someone told me.. BE with collection.. thats easier, how about BE with profit hahaha..... I rest my case then. My addiction to fabrics making me forever in bracket (read : loss making).. I think so LOL 

Wednesday with so many words right..
Have a nice day
Wassalam


Regards;
 

Sunday, March 11, 2012

GIANT "thing" at my sewing corner

Kalau tak di siapkan malam ini mesti saya tak dapat tidur lena.. entah2 saya termimpi2 menjahitnya hahaha

Inilah dia my first ever quilt blanket. Really a giant size for a beginner like me... its 89 inch x 83 inch
 Really a tough job for me actually, berpeluh-peluh walaupun dah heret Protex tuh duduk bawah kipas.. emmm patutnya saya bawa masuk masterbedroom and switch on the airconditioning kan kan LOL

Perfectly fit for a queen size bed.... letak kejap je ni... sebab belum basuh lagi kan

The making....
My Protex have done a good job for this project
Saya letak backing warna hijau.. polkadot
Not daring enough to try FMQ,  hanya berani buat quilt on the ditch jerr
Feels good that I dont have to rely on walking foot anymore..
My signature..
Dated today 11.3.2012
Most of the fabric I got it from KainOhKain
Should I wash it in my "10 years old" washing machine or just send it to laundry service?

Aghhhh soo sleepy and tired for today. Good night and Sweet dream everyone.

Wassalam


Regards;