Followers

Friday, April 05, 2013

Closed order and calling for GB cotton


Assalamualaikum semua... indahnya pagi Jumaat.

Tiada cerita craft harini, projek semuanya in progress, happy betul saya bila ada beberapa order quilt yang masuk, excited nak berpatchwork sebenarnya. Kekadang saya tertanya sendiri, apakah yang motivate saya untuk menjahit, terutama patchwork... upahkah or peluang untuk berkarya.

Rasanya both kut.. but in ranking, peluang untuk berkarya lebih utama, bukan setakat order siap, duit masuk, tapi peluang untuk mencuba sesuatu yang baru... kalau anda perasan, takde satu pun quilt yang sama designnya. Alhamdulillah kawan-kawan yang order pun tak cerewet sangat dengan patchwork pattern/design quilt diorg.
Apa pendapat kawan2 crafter semua yer, upahkah ataupun peluang berkarya itu penting?

Aishhh melalut sudah saya ni, actually saya menulis harini untuk buat pengumuman... saya tutup semua order untuk quilt untuk masa terdekat ini. List yang ada setakat ini cukup buat "bekalan" berkarya sampai June nanti. So kalau ada order baru pun, saya terpaksa letak di akhir June or awal July, in which saya rasa terlalu lama untuk saya terima deposit di awal April ni. Tapi kalau ada yang masih berminat, bolehlah email saya di akhir May nanti ok. Then saya boleh arrange letak deadline akhir June or awal July (pertengahan July saya nak bercuti Ramadhan hihi). Seriously, saya rasa besar amanahnya dengan deposit ni, tapi kalau tak ambil deposit takut plak ada yang backoutkan.

Namun bergitu bagi yang nak tempah telekung kanak2 silakanlah yerr... sebabnya projek telekung ini saya buat usahasama dengan adik saya, dont worry on the quality sebab adik saya sebenarnya lebih bertauliah dan berpengalaman dari saya dalam bidang jahitan hahaha. (ini cikgu saya kalau bab jahit baju n pakaian niii hihi)

Satu lagi... Calling those interested to buy cotton.. nak beli sikit2 mahal, nak beli bulk sorang2 kiok ler poket hahaha.
Ok kalau sesapa yang interested tuh silalah email saya at my.milakamila@gmail.com, nanti saya reply on syarat2nya ok.
Serious buyer only...
Deadline 12 April 2013

Ok, selamat berhujung minggu semua


Regards;
 

11 comments:

  1. hehehhe..sy pun baru je buat pengumuman order closed until further notice.yg ada ni risau tak terkejar tambah ada yg letak dateline nak pakai before teacher's day.. tetiba rasa nak amik EL je lagi..ahahaha..
    bila order masuk,2-2 pun sy suka upah and peluang berkarya.
    bila dapat upah saya boleh beli kain lagi...eheeheh

    gb cotton ngn dcomel kah?

    ReplyDelete
  2. Shiedah.. yup.. GB dcomel, sebab arituh ada kawan2 yang request kalau nak g beli lg ada yang nak tumpang sekaki...

    kalau banyak cuti memang akanku selalu cuti hihi. tapi cuti ciput jer, dah tuh bila cuti balik kampung arituh langsung tokleh buat apa pun.Rasanya lebih kurang ler kita ni.. dapat duit buat beli kain jer memanjang, cuma sejak FRE naik rege ni saya slowdown dah...

    ReplyDelete
  3. Kak.. saya menjahit sebagai hobby.. amik order sebagai bonus.. so saya pentingkan berkarya.. sebab tu projek saya semua slow motion.. hahaha... (alasan!) hahahaha...

    kak.. GB tu ada minimum order tak? saya tak dapat la nak membeli satu2 design tu sampai 4 meter.. saya bukan pandai jahit baju pun.. hihihi.. blom sampai seru..

    ReplyDelete
  4. Suka kakak melihat business menjadi-jadi. Kalau boleh fulltime teruskan aje.

    ReplyDelete
  5. MamaD...kawan2 yang order pun kena paham yer, biar lambat asal dapat hihi
    GB tuh akak buat minimum order 2 meters. Actually boleh jer nak 1 meter, tapi bagi kain yang diorg belum potong sahaja, kalau masih ada kat gulungan kau tu lah.

    ReplyDelete
  6. Kakzakie... actually kalau bersungguh nak buat fulltime memang ok jer. cuma saya ni merasakan ada kewajipan untuk saya teruskan dengan profession saya ni, mengenang kembali cita2 asal saya nak jadi akauntan sebab nak meramaikan akauntan muslim dan boleh menyokong ekonomi Islam. Dan now Allah kabulkan doa & cita2 saya, so dah jadi amanah rasanya. hahaha panjang n complicated kan... actually sumbangan yang teramatlah kecil

    ReplyDelete
  7. MamaD.. typo error.. maksudnya yg masih kat gulungan kain tuh

    ReplyDelete
  8. owh... maksudnya kain balance la ek? kak.. pm saya la ek syarat-syaratnya.. mekaceh...

    mama(dot)daniel@gmail(dot)com

    ReplyDelete
  9. fuhh..lamanya x menjengukk...berminat jugak ngan cotton tu...ida dah email...tgu syarat dr k mila...huhu..

    ReplyDelete
  10. salam kak,
    kalau ayu ni suri rumah, dua2 nak-upah dan berkarya. tp bila org order nak sesuatu yg bukan dlm mood menjahit benda tu. Tu yg jadi slow..huhu.
    teringin juga nk beli kain dcomel tp kain yg ada pun belum sempat nak di karyakan..hehe. nak menjenguk dcomel jap kot ada yg berkenan :)

    ReplyDelete
  11. Saya suka menjahit sebab minat juga .Upah tak tahu la .Maybe sebab tak berkira sangat dari dulu heheheh
    macam best tapi byk la kain tak jalan2 lagi

    ReplyDelete

Love your comments...