Followers

Thursday, April 25, 2013

Thursday Talk

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
أَصْـبَحْنا وَأَصْـبَحَ المُـلْكُ لله وَالحَمدُ لله

Sudah selesai...
Selesai apa?
Selesai menunaikan tanggungjawab warganegara... submit e-filling lerrr.. apa lagi.

Asal buat e-filling jer mesti saya tension.. asal tension jer wat e-filling hihii..

Tahun lepas saya ada buat analisis pasal tax rate negara2 asean ni di sini

Tahun ni.. nak menambah tension, saya dok compare Individual tax rate and company tax rate... lagi tension beb..

Maximum tax rate for company is 25% WITH ALL SORTS OF DEDUCTION. Anything under the sun... term "wholely exclusively" tuh memang glemer lerr
Tengok plak the highest tax rate individu? 26%... lebih tinggi dari company tax...
Dah tuh apa ajer yang boleh dapat deduction? Maximum pun dalam 20% jer boleh deduct.. so agak2 berapa gaji per month orang yang masuk dalam bracket ni eks?
Katakan 10k per month.. per year plus bonus katakan  RM150k... Tax kena bayar dah almost 30k tau.. berapa sangatlah take home pay dan bandingkan pulak dengan harga barang kan.. adoiiii (ilustrasi di atas tidak menggambarkan pendapatan saya ok.. I earn lesser than that hihi... declare awal2)

Ini buat saya terasa nak buka bisness jer ni. Kalaulah perkhidmatan saya sebagai akuntan ni boleh dijadikan sebagai consultant jer... maka bolehlah daku set up a bisness kan kan..
Tapi kompeni mana nak hire an accountant as a cansultant jer.. cer citer.. cer citer... pastu bagi consultant tuh sign cheque and release payment wakakaka.. ada berani?

Dan memang ada orang yang cakap kat saya... quit your job and start a bussiness.. well its not as easy as that. Saya selalu merasakan pekerjaan saya ini fardhu kifayah.. dengan adanya kami as accountant muslim, kami akan sokong perbankan Islam, banyakkan investment in Islamic fund & guna perkhidmatan perbankan Islam sepenuhnya.. sumbangan sebesar hati kuman je pun kan..  aishhh melalut plak dah mokcik niii

Now tengah sibuk PRU13 kan.. rata2 bendera berkibaran..
Menyebabkan saya dok terfikir.. apa signifikan nya bendera ni eks? ada ke orang yang undi ikut bendera mana paling banyak hihi.. Buat menyesakkan pandangan jerr dan membazirkan duit ajo..

Boleh tak saya declare manifesto mengundi saya hihi (takkan calon jer nak ada manifesto kan.. pengundi pun nak ada manifesto wakakaka) Saya nak ngundi parti yang boleh turunkan tax rate dan naikkan tax deduction dan banyakkan tax rebate... efective date 2013 wakakakkakaka.. giler demand kan.  

Wokey.. that all for today. 
Jangan lupa deadline efilling akhir bulan ni yerrr
Tunaikan tanggungjawab anda
Wassalam..


Regards;
 

10 comments:

  1. hihi...sy sokong akak!!
    kadang2 rasa semak je ngan bendera2 tu, kadang2 mcm syok pula tgk bendera byk2 tu...hihi

    ReplyDelete
  2. as salam mila...
    ingat saya je bila buat e-filing.. mengigil kepala lutut.. kekdg berpeluh2.. bukannya susah sagt... cuma degupan jantung lebih.. terutama kalau ada baki kena bayar ... even tahun lepas punya installment byr balik pun lum selesai... tp alhamdulilah kali ni tah yah bayar... syukur...

    pasal individu n company rate % tu.. mmg rasa mcm geramm jer kan..

    anyway.. saya sokong awak Milla.... 100% (3x...) .. hehehe

    ReplyDelete
  3. Dah tak buka buku lagi dah heheheh

    ReplyDelete
  4. kite yg tak kena tax ni pun pening baca hahhahah

    ReplyDelete
  5. kak tiap2 tahun teman the love of my life ke lhdn untuk e filing...dia memang liat bab2 isi borang..memang lega lepas da declare sungguhpun sakit hati menenguk duit terbang sebegitu banyak kepada orang lain..

    ReplyDelete
  6. Saya tak suka perihal cukai..saya rasa pening.. haha... so saya sub con urusan ini kepada tuan asben... hihi... syok wo..tau2 dah setel... hiihii...

    Kak... kurang tax kena kurangkan subsidi... weeeee... ;p

    ReplyDelete
  7. Tax...waktu keje dulu benda alah nie laa yg saya ngadap hari2..kje kat tax department...dok settlekan tax org jerlah..bukan sendiri punyer...hihi..

    tp itu bertahun dlu..skang dah duk umah...tukang settle bil2 kat umah jerlah...

    ReplyDelete
  8. Nurzakiah.. Thanks singgah

    Noen.. kekadang nampak meriahkan.. betul jugak.

    Umi Eca... saya selalunya bbyr banyak2 kat zakat.. so selalunya dapat refund. Tapi rate zakat n tax ni kan tak sama. so kena sesaja bg zakat lebih, so that x bg pada lhdn..

    Suzie.. hihihi best tuh. Bila eks saya nak tutup buku ni

    Melor... jangan pening yer Melor.. buat tak tau jer lerrr

    ReplyDelete
  9. Kak Ros... kena heret yer hihihi... saya ada kawan yang tak pernah declare tax dah 4 tahun.. sabau jer lah. Bila kitorg nasihat dia kata dah potong PCB cukuplah hihihi... memang jenis yang dia jer yg betul

    MamaD.. Subsidi tidak berkadar terus dengan individu tax. Berapa ramai orang yang betul2 kaya tapi tak bayar tax. Mcm warren buffet cakap, dia byr tax lesser than her secretary hihi. Akak rasa penyelesaiannya adalah GST. So orang yang kaya n pakai barang mewah tax at maximum. Tapi dalam masa yang sama barang2 keperluan mesti dikategorikan sebagai zero rated supply supaya golongan lower income tak teraniaya... huh jgn pening yer MamaD... kena study GST plak hihi

    Ida... tak offer Tax service at home ke hihihi.. ramai member yang buat camni.. tapi pening jugak sebab selalunya sekali dengan buat akaun

    ReplyDelete

Love your comments...