Followers

Wednesday, April 03, 2013

Rabu berkata-kata...

Tetiba terasa nak menulis plak.... tapi bukanlah any craft updates pun..
Lantaran terbaca 2 cerita.. dan kebetulan kedua-dua cerita tuh berkaitan plak

Satu cerita di akhiri dengan pertanyaan.... selama kita hidup ini berapa kali kita khatam alQuran?
dan satu cerita lagi, tentang di akhir kehidupan manusia ni sangat berharap agar dapat membaca dan mendakap alQuran

Honestly.. selama hidup saya ni, saya bukanlah seorang yang dekat dengan alQuran. Pernah masa sekolah dulu, kami belajar tafsir alQuran dalam silibus untuk Sijil Menengah Agama, dan saya hafaz kebanyakan ayat2 dengan syarahnya sekali, tapi rasanya saya ni lebih kepada untuk exam, habis exam banyak yang gone with the wind. Ruginya saya
Teringat balik masa sekolah rendah dulu, selalunya once a week ustaz akan suruh hafal surah2 pendek dari surah alBalad sampai surah anNas. Dan saya merasakan itu sangat mudah, sehinggakan kalau ada masa tuh saya tak bawa buku (sebab lepas hafal mesti tulis) saya akan berpura2 tak ingat, so boleh sambung menghafal, esok baca sekali 2 surah hahaha.. selamat dari kena marah dengan ustaz sebab tak bawa buku.

Bertahun lamanya saya jarang sekali membaca alQuran, rasa terlalu susah nak buka dan baca, kalau ingat nak baca, mesti bertangguh, lepas tuh lupa.... terasa teruknya diri ini.
Kalau nak jawab berapa kali saya khatam alQuran dalam usia 37 tahun ini emmmmm saya pun tak tau jawapannya. mungkin jugak kurang dari 10 kali agaknya. Terasa diri ini teruknya..

Cuma lately ini saya dah start mendisiplin diri untuk membaca alQuran. Memang agak susah pada awalnya... nak habiskan surah alKahfi pun terasa macam teramatlah panjangnya.. Tapi bila fikir2 balik antara yang mungkin boleh dipraktikkan...
 - baca surah yang pendek2 sebagai permulaan. Contoh surah alMulk, arRahman, adDukhan
 - baca tafsir alQuran, boleh baca satu ayat n lihat terjemahan or baca sampai habis, lepas tuh baca terjemahan
 - Ulang bacaan dan ingat sekali dengan tafsirnya masa membaca
 - Cuba cari/baca/dengar tafsiran alQuran, actually saya suka dengar ikim.fm, pukul 6.30pagi tuh, kalau terlepas, boleh download kat website, boleh dengar berulang kali. Rancangan Ibrah pun best jugak, now dah siri 7, surah Yusuf.
 - Habis baca doa dalam hati agar hati kita dekat dan rindu dengan alQuran, dan moga kita berakhlaq dengan akhlaq alQuran
- Try hard to at least baca satu muka surat sehari ayat2 alQuran dan baca terjemahannya selama sebulan tanpa henti, insyaAllah lepas tuh kita akan rasa ianya satu rutin, tak buat rasa macam ada yang tak kena...
- Kalau dah terbiasa membaca, try plak buat target, mesti satu surah seminggu etc.. yang ini kita boleh tinggikan target dari masa ke semasa... baca tergesa-gesa pun tak elok jugakkan..
Emmm apa lagi yer... rasanya setakat itu je lah. Sekadar perkongsian yang tak seberapa dari oran yang tersangatlah kurang ilmunya. Rasanya kawan2 saya ni semuanya jauh lebih baik dari saya, harapnya saya boleh jadi baik jugak...:-)
.
.
Moga Allah rezekikan saya dengan keikhlasan hati dalam ibadah..
Moga Allah rezekikan saya dengan keampunanNya
Moga Allah rezekikan saya dengan husnulkhatimah...


Regards;
 

14 comments:

  1. alhamdulillah.. moga berjaya yer.

    me pun kurang nak dekatkan diri ngan al-quran.. huh

    ReplyDelete
  2. mila n kawan2..tak hingat dari al quran or hadis..bila mana kita meninggalkan alquran...al quran akan lebih meninggalkan kita...n bila mana kita yg lama tak baca..dah lancar baca..tetapu....bila nak baca semula....akan jadi tersangkut2.. mcm mula belajar balik...dan itulah tanda bhw al-quran tlh meninggalkan kita...pernah gak suatu masa dulu jadi mcm ni..nangis ko...n teringat kata2 ni..and as solution cik azue letak digital al quran kat lappy opis n h/p...leh tgk hari2..walau sedikit..n semoga alquran tidak lagi meninggalkan ku....insaf gile time tu...sungguh!! tak percaya...tapi itu hakikat..n now dah semakin better..cuma sdang usaha nak berguru semula...

    ReplyDelete
  3. Yana, insyaallah, jom hidupkan alQuran dlm kehidupan harian kita

    Kuazue.... Betul sesangat azu... Saya start baca surah2 pendek tuh lepas balik dari umrah 2 tahun lepas, betapalah lamanya nk mendidik hati agar ingat alQuran dan beramal dengannya.
    So far belum lg guna digital alQuran sbb rasa x best, best yang boleh belek2 jugak dan ada terjemahan.

    ReplyDelete
  4. Begitulah mila macam juga kita kalau dah selalu makan nasi kalau tak dapat rasa macam kurang aje kan. Kalau dah selalu amalkan membaca tapi bila tak baca terasa tak selesa. Kakak pun rasa begitu. Sebab kalau ada tetamu biasa kakak tak baca tapi bila tetamu dah balik terasa macam ada yg kurang kan... sebab tak baca al-quran sebenarnya

    Bersama kita berdoa moga diberi kekuatan dan kesihatan yg baik utk terus mengamalkannya.

    ReplyDelete
  5. salam, nice sharing dan terima kasih mengingatkan...saya pun baca surah2, baca tafsir untuk anak2 ikuti...seeloknya jadikan sebahagian hidup harian kerana Allah taala

    ReplyDelete
  6. yes agree sangat kak mila...sekarang cuba sedaya mungkin untuk baca 1page atleast setiap hari..sekarang sy tinggal 1 al-quran kat office..at least masa zohor tu sempat baca 1page lepas solat..kat rumah kadang sempat kadang tak sempat nk bc al-quran..maklumle uruskan ank kecik sorang2, kadang dia bg kerjasama, kadang x(hoho alasan) :(

    ReplyDelete
  7. terasa sangat ni kak..
    dulu masa stadi rajin baca Al-Quran..
    lani..huhuuh

    ReplyDelete
  8. Kakzakie... ameenn.. moga kita boleh istiqamah. sangat setuju ngan akak, mcm makan nasi, kalau sehari tak makan rasa mcm lemah jer badan, dapat sesuap pun dah ok kan..

    babYpose.. saya try jugak baca tafsir dengan Izzah, tapi jarang2 jer, on weekend. bila budak dah besar ni ilmu kita pu kena banyak sebab banyak soklannya hihi, maybe lepas ni kena selalu buatlah

    ReplyDelete
  9. NoEn.. akak pun camtuh, tinggal satu tafsir alQuran kat opis. At least kalau balik tak sempat baca kat rumah, dah baca kat opis kan

    Rozy... akak pun camtuh rozy, masa kat univ dulu selalu baca, then ada ketikanya cuma baca yassin jer seminggu sekali, kena kuatkan azam, insyaallah..

    ReplyDelete
  10. Yelah kak.. kadang2 niat di hati memang ada tapi tu la.. perbuatannya tak seperti niat.. kadang2 tengok orang lain sama je sibuknya.. ada masa lagi nak solat dhuha.. tapi kita ni tak terbuat2 lagi.. semoga kita menjadi muslimah yang lebih baik dari sehari ke sehari..dengan izin Allah jua... :D
    thanks for sharing your tots kak.. :)

    ReplyDelete
  11. MamaD... solat dhuha kena kuatkan hati buat, mula2 memang rasa susah skit nak disiplinkan diri, tapi bila kita dapat rasa kemanisannya, secara tak sedar kita akan ingat dan rasa tak best kalau tak buat. tak kisah tak g minum pagi, tp mesti ke surau buat solat dhuha. kalau nak cepat sgt, maybe ada meeting etc, dapat 2 rakaat pun dah ok... trylah.

    ReplyDelete
  12. Saya pun dah mula biasa kan baca setiap hari .Tapi Ustazah Azni kata kalau tak sempat sangat pun belek pun dapat pahala.Skrg saya sambil tunggu anak2 dlm kereta dapat lah baca 1m/s, kalau sampai lewat baca je sebaris.Skrg nak sangat biasakan diri bangun malam.Kalau lama tinggal takut malaikat tak nak kejut kita lagi .....huhuhu bila dah latih pas tu ABC then nak mula balik itu yang sedih....

    ReplyDelete
  13. Suzie.. kalau ABC lama tuh rasa rindu sesangat nak baca kan, tapi saya baca jer makthurat dan surah pendek yang dah selalu baca tuh

    Kekadang kalau ikut rule baca alQuran dalam buku tuh kena ada wuduk, menghadap kiblat etc, tapi kalau nak tunggu boleh buat camtuh mmg tak sempat, so bawa je lah tafsir alQuran tuh, takde wuduk pun boleh baca, saya tak taulah camna pendapat ulama pasal ni, tapi kalau mcm nak g kerja, dah salam ngan suami, takan nak g ambik wuduk plak baru nak g kerja kan, lambat ler plak haha.

    ReplyDelete
  14. .ms duk hostel dulu tiap2 mlm bc al-mulk, al waqiah , ar rahman sblm tdo(kalau x silap sy la)..bc sec berjemaah..dlu la..skrg ni, pyh nk ckp..hmmm...

    ReplyDelete

Love your comments...