Followers

Monday, April 01, 2013

Pusat Kecemerlangan Akuatik, Kompleks Sukan Negara, Kuching

Dah lama terpendam rasa nak share swimming pool yang menarik yang pernah kami kunjungi..



Yang ini masa di Kuching arituh, kami ke Pusat kecemerlangan Akuatik di bandaraya Kuching, siap ada masa tertentu untuk women only.. best tuh
Gambar dari RakanSarawak
More picture here 

Apa yang best dengan Pusat Akuatik ni?

Brand new facilities
Covered pool, tapi luckily airnya taklah sejuk sangat macam di Shah Alam, come rain or storm (:P) still boleh continue swimming
Ada 4 pool yang saya tengok, satu olympic size, satu lagi untuk budak2, paling dalam dalm 1.2 meter, dan satu lagi untuk diving, opss satu lagi wading pool, tapi tak surelah wading or jacuzzi sbb tak pergi tengok betul2. But memang sesuai untuk yang bawa baby.
 
Izzah memang cukup gembira sebab pool untuk budak2 tuh besar dan kedalamannya just nice for her to swim.
So kat swimming pool yang olympic size tuh hanya ada orang yang nak berenang jer, yang berendam semua dok pool satu lagi, Sempatlah saya buat 21 laps in 1.5 hours bagi membakar kalori balik kampung ni hihi (balik kampung jer dapat sindrom uncontrollable eating habit)
Yang bestnyer pool besar ni dalam kat tengah, about 2.5meter, tepi still boleh berdiri, about 1.2meter.

Cuma yang tak bestnyer... wash room yang semi-open... kenapa semi plak? sebab kalau dah masuk bathroom, dan kemudian nak ke tempat salin baju, kena lalu open space dulu... emmm tak mcm kat putrajaya yang mana semua in one place jer. Kut berkemban jer (opzzzz) boleh jer ke tempat salin baju tuh hahaha

Dan kat sini saya taklah rasa macam alien sangat bila pakai burqini, compared to Stampark hihihi.. mungkin sebab pengunjung pun mixed, 1 Malaysia kut, compared to Stampark yang mana mijority are Chinese and Mat Saleh (I remembered one girl asking her mother why am I look weird hihihi) manakala kat Kota Samarahan plak mostly Malays.

Later I'll share with you beberapa pool lain plak yerr...
So far yang pernah saya pergi:
- Pool DBKL di Cheras
- Pusat Akuatik Putrajaya
- Pusat Maritim Putrajaya
- Public pool Kota Samarahan
- Stampark waterpark, Kuching
- Seri Siantan, Selayang
- Pusat Akuatik Shah Alam

Wokey.. thats all, salam sayang, jom berenang untuk lebih sihat

Regards;
 

10 comments:

  1. musim2 panas ni bila tgk air tiba2 rasa nk berendam......hehehe...

    ReplyDelete
  2. xpnh saje2 p pool..kalau duk hotel je terjun kolam..sbb sy xpndai berenang hhehehe...

    ReplyDelete
  3. sya kt kchg blm pnah lg pg kat kompleks sukan tu selalu pergi kat BDC nak try juga tu..

    ReplyDelete
  4. Kakak ni masa kecik pandai berenang tapi bila dah tua ni dah hilang skill... dah berat agaknya mila:)

    ReplyDelete
  5. teringin lak nk mndi kolam tetiba. actually x sabar nk ajar darwisyah berenang tp ibunya x pandai berenang pun :P

    ReplyDelete
  6. Nza... betul tuh, lama berendam pun tak delah gigil kesejukan, biasa2 jer

    Zira.. kami ni dah jadi aktiviti mingguan famili dah... wajib ke pool seminggu sekali, tapi now dah jadi 2 kali seminggu, malam ni lepas hantar Izzah ke tuisyen, kami laki bini g berendam jap kat selayang hihi

    ReplyDelete
  7. Iffah... saya tak pernah ke BDC, besar tak kolamnya? Trylah ke kompleks sukan ni... best sebab besar dan kulit tak sunburn hihi.. penting tuh

    KakZakie, hihi.. rasanya kalau dah tau berenang, takan hilang seumur hidup kut, macam naik basikal jugak, tapi stamina & skill memang kena develop skit2, lama2 oklah.. jom kak berenang

    ReplyDelete
  8. fiqkbe... takpe... nnti cari cikgu renang, dengan mak sekali boleh belajar berenang.. best kan.

    ReplyDelete
  9. kak baju renang akak mcmn blh share manarik pulak salah satu cara bakar kalori..akak tak penah cuba pool UNITEN?

    ReplyDelete
  10. Yaati... UNITEN pun akak tak pernah g hihi.. so pool uniten apatah lagi.

    Akak guna muslimah swimming suit Arena. Suka yang arena sebab 2 pieces, tudung sekali ngan baju. Pastu kalau nak elak rambut terkeluar (sebab tudung tuh taklah ketat sgt pun) akak guna swimming cap.

    ReplyDelete

Love your comments...