Followers

Tuesday, January 31, 2012

Restock Cloth Menstrual Pad

Restock cloth menstrual pad..
12 in a row..
With imported flannel

Ladybug in blue


Love


Ladybug in white


Flower pink


Flakes in green


With matching PUL..


Saiz?


Sandwich with 1 layer of Zorb

Nak cuba bertukar ke pad kain moden?

At Price of RM18.00 per piece
First come first serve
Reservation only for 3 days.
SOLD

#the flannel was not prewash before sewn, please prewash before used. Flannel and Zorb are at best after few time washing them.
# anything that you wanna know about CP you can read it in advance here, but anything additional, feel free to email me ok.


Regards;

Monday, January 30, 2012

From seamstress to swimming teacher?

Assalamualaikum & Happy Monday kawan-kawan
Hahaha.. gempak jer tajuk tuh kan..
Minggu ni hasil2 jahitan saya tak seberapa.. tak sempat nak menjahit sangat. Cuma sempat restock cloth pantyliner 16 keping jer, tapi dah tinggal 8 keping je dah pun. Ada lagi customer order yang masih tertunggak nampaknya.

Tak perr.. kita enjoyyyy
Sejak kami jumpa port untuk swimming ni, saya dah tekad nak ajarkan Izzah berenang. Nak cari swimming instructor susah plak sebab kena fix timing, takut clash dengan jadual lain. So apakata challenge myself untuk ajar sendiri Izzah berenang.

Nak kata saya pandai sangat berenang tuh idok ler, kalau bab2 pernafasan tuh memang fail. Almaklum saya ni pandai berenang kampung jer hahaaha.. dah orang kampung kan. Tapi kalau campak saya dalam air, automatik tau nak timbulkan diri.
Kekadang tersenyum sendiri bila ingat balik masa kecik2 dulu. Saya ni generasi yang sempat mandi di sungai Pahang. Seingat saya masa saya berumur 5-6 tahun, pagi2 saya akan mengikut mak ke sungai untuk mandi, dan mak biasanya membasuh kain baju kami sekeluarga, petang pun sama.
Sambil tuh kami wajib kena bawa botol air, untuk angkut air balik kerumah, buat basuh pinggan mangkuk.

Tapi bila saya dah masuk sekolah, saya pun tak ingat sangat bila exactly, arwah abah dengan jiran kami berpakat untuk buat satu perigi yang ada pam air tuh. Mungkin generasi sekarang dah tak pernah tengok pump air yang jenis tekan dengan tangan tuh kan. Agak dekatlah dengan rumah, lebih kurang 10 meter jer. Sejak dari itu saya dah jarang mandi ke sungai, kecuali masa air surut dan berpasir... fuh mmg syok mandi sungai time niii.. sebab dah syok sangat, itu yang kekadang ada yang sampai meragut nyawa. Terutama bagi yang tak biasa dengan pasir sungai ni, ada tempat2 yang memang tak boleh pergi, bahaya, even bagi orang yang pandai berenang.

Masa berpasir ni lah saya belajar berenang. Masa dulu2 mana ada pelampung macam sekarang ni, mungkin ada, tapi lebih baiklah duit untuk membeli pelampung tuh di jimatkan, alternatif lainnya adalah dengan menggunakan nyior komeng hahaha.

Fuh panjang plak cerita saya belajar berenang yer..
Saya suka kolam renang yang kami kunjungi ni sebab airnya tak rasa klorin, yang ada hanyalah rasa masin, macam air laut, indoor pool plak tuh. Come rain or sun, kami still boleh mandi. Semalam Izzah dah pandai apungkan diri horayyyyy. bolehlah dalam 15 second tuh. Cuma asyik dok nak gelak jer, sebab tuh tenggelam balik. Geram betul.. kan umi dah jadi garang hahaha.
Insyallah saya rasa kalau pergi lagi 3 4 kali, dia dah boleh berenang skit2 kut.
Bukan apa... belajar berenang ni saya rasa satu keperluan jugak, kalau terjatuh dalam air ke.. tak lah jatuh macam batu, terus kedasar, at least bolehlah nak mengapungkan diri sementara orang datang selamatkan.

Antara yang sempat saya siapkan sebelum pergi swimming semalam..
pillowcase & bolster.. baru siap 2 set.



Happy working Monday.
Another public holiday this coming Wednesday, banyak betul public holiday kan, next week another long holiday too, Maulidurrasul and Wesak.

Regards;

Monday, January 23, 2012

Tissue Box Cover for car...

Inilah dia hasil usaha time cuti panjang niii
7 bijik tissue box cover untuk kereta
Tempahan ke?
Oh bukan semuanya, hanya dua jer tempahan, selebihnya sebab gatal tangan last week, almaklum mesin takde, bila potong kain main sedap jer.. at last sampai 7 biji.. padan muka.
Kalau tak siapkan terus maunya setahun dok dalam box UFO tu kan hahaha..

Ada 4 biji in Apples
Ada 3 bijik in vehicles print
Kat belakang semua standard jer ada elastic ni untuk disangkut pada belakang tempat duduk dalam kereta.

Semuanya untuk tissue box 100ply yerr, kalau tissue box yang besar lagi tak boleh masuk tau
Harga RM25.00 satu, tak termasuk kos pos
Kalau ada sesiapa berminat please email me ok.

Camna nak guna boleh tengok kat sini
Regards;

Sunday, January 22, 2012

Cloth Pad.. 8th Version.. Pad Ekonomi

Some of us might asking why is it Modern Cloth Pad is soo expensive right.. Some more its not as convenient as the disposable pad, yet you pay for more.

One of the reason is because of the material, only if the PUL fabric is available locally, with a reasonable price, then the cost of making it will be reduced a lot. But... if you go to any fabric store and asking for  PUL fabric, they will just staring at you like you are from another planet and they will ask you back what the hell is that hahahaha.

Soo I am thinking hard on how to reduce the use of PUL, or can it be reused....

I think Anic idea on this pad was great, the housing with PUL can be used for many soakers. I have been using it ever since, and its really convenient for me... especially on my working days.

So with that idea, here is my 8th version of cloth menstrual pad..

with 2 layer of Zorb as soaker
or
Folded flannel, making a total of 6 layers of flannel as soaker (but you only have to dry 2 layer of flannel when washing it)

Or any typer of soaker of you choice, as long as it can be attached to the housing by using snap button. The housing made of PUL anf flannel only, therefore you can wash it at night and wear it in the morning.

I made 3 of these.. in case anyone interested in it


You will get : 
1 PUL housing,
1 Zorb soaker and
1 folded flannel soaker
(this equivalent to buying 2 menstrual pad)
at the price of RM35.00 only.

Pluss some more....... you have the choice to purchase this
Travel Pad Organiser
at the price of RM3 only.
Can fit in 2 pads at the same time and the elastic hook enable you to hang it (especially when you are at the public toilet, jarang ada tempat letak barang kan) 

And today I restock my cloth pantyliner too...


They are 15 altogether in a row..


Ok thats all for today...
Happy holiday.

Note: Sorry.. all sold out but will be restock soonest possible

Regards;
 

Friday, January 20, 2012

My Protex TY6800 Review

Everybody knows already about this "giant things" in my sewing corner right?
I post about it here

In just 2 days, what should I say about this eks?

Its a brand new Protex TY6800-M
Made in China, you can read in detail  here
Not the famous Juki, nor Brother or Singer, not even Jack
None of any famous brand but its.....
A Direct Drive lockstitch with needle postioning function.


Kenapa Direct Drive?
Disebabkan saya mencari hi-speed yang agak senyap, takut mengganggu jiran2 kan, so semua kedai (macam survey banyak kedai sangat kan) yang saya pergi mesti introduce me to a direct drive lockstitch. Jack yang cerita kat sini adalah direct drive lockstitch jugak. Tapi kalau compare dengan NV50 hahaha... with NV50 sometimes people wont notice that you are now operating it.

And if I were to take brand new Juki direct drive lockstitch, it will cost me double than this machine huhuhuhu.... yang 2nd hand pun dah 2k+++ oh tidak!, I cant afford that price. the same with Brother.

Dan tambah satu lagi function needle positioning tuh... mula2 dengar, saya rasa macam tak perlu pun, tapi bila dah guna, now I know... its good, saya tak perlu adjust jarum bila berenti dan nak keluarkan fabric, sebab mesin tuh bila stop automatik jarum naik ke atas, tak perlu pusing2 lagi dah... fuhhh senang kerja saya.

On the first day I get this machine which was on Wednesday, I manage to sew 30 units of pocket tissue holders for my sister's wedding in 2 hours. Wowowo... kalau dengan NV50 dulu, nak dapat 10 pun sakit. Bestkan... Tapi sorrylah yerrr.. the wedding gift tuh jadi my testing ground, ada yang jahitan kurang cantik jugak sebab tak reti lagi adjust tension benang, and not to mention... ada yang herot hahahaa... uncontrolled speed.

On the 2nd day, I finished half of the process of making 7 tissue box cover for car.. proses menjahit dah lebih cepat, lebih cepat dari proses ironing, loop turning etc etc.. Barulah saya tahu kenapa kalau tukang jahit yang dah biasa guna hi-speed, dah tak pandang portable hahaha...

Oklah.. review ni rasanya tak berguna sangat bagi yang dah biasa dengan hi-speed, dah otai2 semuanya kan hahhaa... tapi mungkin berguna bagi yang baru nak berkenalan dan ada hajat nak upgrade to hi-speed. Memang sangat2 recomended bagi orang yang jahit tebal2 macam wallet or bag...

Opsss before I ending this post, my morning today start with smile... because of my applique tutorial was featured at Totally Tutorial, you can find it here.. lalalalalalalala

This weekend is the longest weekend ever... Sat & Sunday, and another 2 days for Chinese New Year. We are soo lucky living in a multiracial country right.. everyone enjoys the celebration

To all my Chinese friends especially to Anic Khow.. Happy Chinese New Year


Regards;

Wednesday, January 18, 2012

Tuesday, January 17, 2012

My Floor Pillowcase

Dah lama siap sarung bantal saya ni
Sebenarnya bukanlah untuk bantal ni, tapi sebab agak "ter"besar, maka jadi sarung untuk bantal lama ajelah... alternate to Log Cabin pillowcase arituh

Yang ni saya guna scrap jer, guna teknik paper piercing. Potong sekeping kertas dan jahitkan scrap kat atasnya, then trim it. Memang best sebab tak perlu nak potong2 kain, lepas siap jahit baru potong



Agaknya saya nak membebel pasal apa plak arini yer... membebel pasal mesin jahit saya yang masih lagi tak dapat tuh mesti orang dah jemu dengar. Paling boring Izzah ler kut hahahaha, asyik dengar topik yang sama jer.

Hari ni saya dok google pasal eczema.. barulah saya tahu yang banyak jenis eczema ni yer, kalau yang teruk tuh mmg betul2 teruklah, dan bukanlah terhad kepada baby sahaja.
Alkisahnya kaki saya ni, mengelupas semacam, pastu gatal dan berair... almost 2 years dah and lately ni dah makin teruk. Kalau orang tengok kulit muka saya mesti akan tanya pakai product apa, tapi kalau tengok kat kaki, out terus haha.

Last two weeks saya jumpa specialist, katanya eczema, macam2 ubatlah di baginya, dan alhamdulillah, after few days memang licin je kulit kaki saya ni. alhamdulillah.
Patutnya dah sekian lama saya perlu ke specialist, bukannya kena bayar pun kan. Camtuhlah saya, suka bertangguhh2.
Saya pun dah test makan udang, alhamdulillah ok jer... yahuuuuuu weekend ni nak masak sambal tumis udang, udang masak lemak, udang goreng.. segalanyalah tentang udang.. opssss tapi Izzah tak suka udanglerr.. alahaiiii kensel lah.

Oklah kawan2, takde ilmu craft yang dapat saya kongsikan arini, setakat bebelan kosong jer. dan ntah napa, saya suka sangat nak menaip kat blog ni...


Regards;
 

Monday, January 16, 2012

I am machineless

A weekend without my machine was really a hard time for me.
But I filled it with cutting and never ending cutting. Hoping that when the machine arrived, I can start sewing and sewing haha.

I looked at the empty spaces, oh I really miss my NV50 hahaha.. jiwang kerek betul kan.

Tgk2 picture kat handphone ni baru teringat saya ada ambik gambar pasal loop turner
Additional tips nak kongsi skit, selain main function to turn the loop, LT ni boleh jugak guna untuk masukkan getah dengan senang sekali, tapi kalau first time maybe terkial2 jugaklah kan.. enjoy the picture below: 
Jangan plak lupa letak something mcm jarum peniti ker, untuk elakkan getah tuh masuk sekali kat hujung tuh yerr.. harapnya tips ini bergunalah yerrrr.

Bila fikir2 pasal menjahit and taking orders ni kan.. saya rasakan diri saya ni amatlah bertuah..  emmmm dalam banyak hal sebenarnya...

### I had my own source of fund which is my salary with small number of liability, because I am a liability to "another person" hahhaa.. so bab2 nak beli mesin, nak beli kain, nak beli craft supplies, mmg saya tak de masalah setakat ini.. walaupun I dont have sponsor for it.

###I have a very supportive people besides me.. they are my hubby and my Izzah. I have never heard a "no" reply from hubby when I need him to drive me to the craft supplies shop or even to ChowKit or Jln TAR.... I had a "free" parking if I were to go to Jln TAR on weekend hahahha.
He even sell and taking order for me at his office... love you soo much much. Izzah also has never complained except a sarcastic comment on my sewing hobby like "Ma rasa mesin umi ni dah jadi anak umilah... balik jer terus tengok mesin umi ni" wakakaka
Both of them taking easy dinner at night such bread, biscuit and fruits, so save my time from cooking our dinner.. lucky right. but I take it as healthy. So more sewing time for me at night.

###Being a Finance Manager must have a never ending job at the office and getting back late is a routine.. thats true when I was with my former employer, but not with my current employer. Therefore, I am able to go home promptly at 5.40pm. Last year I remembered only once I went back at 7pm... fuh hari ini dalam sejarah n terasa lambat sungguh haha

### A post office is just few steps from my office block... posting order is not a big problem for me..

Sooo I cant find reason why I should stop my sewing activities and taking orders..
(Camnilah bila mesin jahit takde, asyik dok berangan panjang je kan- macam2 cerita plak)

Here is Izzah in her new (look) t-shirt. Nasib boleh pakai lagi..

"This is umi, and I love her sooo much"
(Remember she asked me to put in the name, that "gajah" is me, so thats why she is making the heart, just for me hahaha)


Regards;
 

Sunday, January 15, 2012

SIY (Sew It Yourself) Sew Along (Update)

Hi kawan-kawan..
Happy weekend
Here is updates on our sew along project..

My new bag in the house

Cute bag, roomy enough if you carry it for shopping

Ada satu zippered pocket and open pocket

Taklah susah sangat dengan pattern ni, tapi saya memang ambik masa yang agak lama untuk memahamkan tutorial tuh.

Sebenarnya beg ini tak siap betul lagi, saya belum top stitch atas beg tuh, berikutan my NV50 buat hal, tetiba jahitan tebalnya melompat-lompat, walaupun dah guna jarum yang bersaiz besar, pastu masa menjahit tuh bunyinyer  dah semacam jerrr. Barulah saya ingat, alahai kesian NV50 ku ini, berkerja keras selama ini, tapi tak pernah di servis, kejam kan saya ni.

Maka, hari semalam (sabtu) saya pun ambil keputusan untuk menghantarnya ke pusat servis... dan juga... untuk mengakhiri penderaan ke atas NV50 saya ni, proudly welcoming my hi-speed on board. opsss, belum dapat lagi.. this coming wednesday agaknya. Opsss.. apa citer plak saya ni kan, melalut sudah.

Oklah... dari design beg yang asal, saya work out with a new design, saja share2 dengan you all
tadaaaa...
Beg ini menggunakan 17 patches, instead of 22 patches.
Dan disebabkan saya dah reduce patches, saya sangkakan beg akan jadi kecil, so saya besarkan patches tuh jadi 6 inchi, rupanya.. mak aiii gedabaknya beg ni hahaha
So kalau kawan2 rasa macam malas nak potong sampai 22 squares, just make it 17 squares, you will get the above bag shape.
Ops... satu lagi, beg ini saya menggunakan fabric kua kumbu dari Kuching as an alternative.

Oklah.. let me share with u some update from those who are participates in this sew along...

Kak Ros of Nykolett Curtains, you can visit her post below

and

Cik Angah kat FB beliau, suka dengan idea Cik Angah ni, making smaller patches in the middle.

Maybe kawan-kawan yang lain boleh dapat some ideas from their works

Kepada yang berminat nak sertai SIY ni, silakan, ALL OF YOU ARE MOST WELCOMED...
Saya tak buat senarai nama siapa yang berminat sebab takmau u all rasa burden plak, opss nanti malu tak siap homerwork kan hahaha, everyone has their own priority kan.. so kalau anda rasa nak sertai jom...
Syarat2 penyertaan dan link tutorial boleh dapat di sini

Happy Sunday
Wassalam

Regards;
 

Friday, January 13, 2012

Make over old t-shirt.....

Happy Friday kawan-kawan semua.
Sekejap jer hari berlalu kan, dah hari ke 13 ditahun 2012, sedar2 nanti kita dah nak menyambut tahun baru 2013 plak. Agak-agaknya bumi ni dah terlalu cepat berputar kut, itu yang siang dan malam terlalu cepat bertukar hahaha..

Saya ada satu pending projek sejak dari tahun lepas.... now bila dah tak bizi di office, almaklum budget2 owner sekarang dah senang hati sebab budget dah approve... maka saya pun figure out aktiviti jahit saya masa lunch hour, jangan tak tau.. banyak lunch hour sewing project saya yang separuh jalannya dari last year hahaha...

Inilah dia baju Disney Princess Izzah yang saya beli 3 4 tahun lepas.. tapi lebih teruk dari baju pasar malam kualitinya... (aishhhh kut tak ori kut, sebab saya ni buta brand)
Gambar2 princessnya ni habis pudar dan menyebabkan ianya melekat2, mcm gam gitu.. tapi baju ini masih elok lagi untuk dipakai, plus ianya lengan panjang, sayanglah nak dibuang begitu jer.
Nak bagi orang pun segan kan.
Tambah pulak saya bukanlah jenis orang yang suka mewahkan sangat anak, walaupun hanya seorang jer. Kalau baju2 tuh kenalah pakai sampai lunyai hahaha.. kiranya kalau tak padan baru boleh buang or jadi kain lap.

So saya bercadang untuk pertama kalinya mencuba felt t-shirt...
Google jer applique pattern kat internet

Taraaaaaaa....
Inilah dia "jumbo in love"

Izzah suruh letak nama kat jumbo tuh, satu Ummi, satu lagi Asma.... tapi rasanya macam umi niii dah malas, kalau dia insist jugak nanti baru lah buat..

Saya sebenarnya tak berapa confident sangat dengan felt ni, dok tertanya2 lagi ni, kalau masuk washing machine ok ke? Agaknya berapa lama boleh tahan? tak berbulu ke? Akan terjawab bila dah pakai dan basuh nanti yerr.. wait and seee..

Izzah dah masuk darjah 4 this year, means dah kena pilih nak masuk kelab ko-ku apa kat sekolah.
Semua in the list dia tak kenan..
Bola Jaring... takut nanti orang baling bole kena kat dia
Bola tampar.. pon sama, takut bola (ummmm memang dah anak umi kan)
Apa2 berkaitan dengan bola tak mo masuk sebab takut kena bola wakakaka.. kecuali badminton.
Katanya alangkah bagusnya kalau ada kelab menjahit atau pun kelab kraf.... nak buat apa2 suruh jer ummii... tekkkkkk!!!!! ayat tak boleh blah betul.
Tapikan.... bila saya fikir2 balik, bagus jugak kalau ada kelab kraf kat sekolah niii. Bukan takat nak jahit2 tapi lebih kepada mendedahkan budak2 ni dengan kraf sejak dari awal lagi, siapa lagi nak mewarisi seni kraftangan kita seperti menenun, melukis batik etc etc. Tangan orang kita ni sebenarnya berseni kan....

Oklah... selamat bercuti kawan-kawan ku semua.. have a nice weekend.


Regards;
 

Thursday, January 12, 2012

Buttercup Bag...

Need a new handbag?
Yup.. an alternate to my Curvy bag here

I choose to try this famous Buttercup Bag Pattern from Made by Rae
Its a free pattern if it is for personal use.

Here is my ButterCup bag in Red, I am using a linen cotton, quilted and zippered.. fuhhhhh quite tough to my NV50


There are 2 tutorials on attaching the zipper available on the net, one from Craftster and the other one from our local crafter, Nadscraft of ColourMePretty.
I choose to follow the one from Craftster, because I know my NV50 wont go with the thick top stitch between the bag body, the zipper and the lining.
Alternatively, I refer to tutorial on zipper by Creative Cutie here, its a bit clear to me compare to the one at Craftster.


Not a perfect outcome, but I am proud of my own effort in making this...

Have you started anything on this SIY Sew Along?

Mine? Only at this stage hahaha..


See you..

Regards;