Followers

Tuesday, April 12, 2011

MyBotang Sew Along - Appliqué Project (Phase1)

Phase 1 : Print pattern, instruction and choose fabrics - 11 - 17 April (1 week)


Camana nak mula niii.. emmm kumpul2 bahan2 yang diperlukan lah dulu yer..
My plan this time is to clear off my scrap... yesss I love scraps.
Ok.. apa yang ada, and apa yang takde.. and what is the alternative (my mind keep on thinking hehehe)
Lets refer to step by step instructions by sewmamasew , everything are there EXCEPT paper-backed fusible adhesive..
Aiyooo mana mau cari yer?

Ada or takde project mesti mau jalan... ahaaaa I get the solution in mind... why not use the interfacing, medium thick and use the handicraft bond.. or incase tak jalan jugak, I will use my adhesive spray hehehe. Yang penting ianya melekat both side kan.

Just sharing, melalui pengalaman2 lalu dengan applique ni (takat satu dua projek jer pon), the interfacing is a must to prevent the fabric from fraying... and making it stable when we sew it. Dan kalau kita refer to any tutorial on the net, mesti diorg pakai fusible web or kekadang ada yang guna freezer paper. Kalau tanya kat saya, camna bentuknya freezer paper niii.. memang saya tak pernah tengok(live), rasa, apatah lagi menggunakannya.

The backing fabric... aggghhhh.. saya memang selalunya termenung lama depan fabric2 yang saya ada. 
Then saya pilih this combination..
emmm ok tak eks.. still thinking.. kang tetiba dapat firasat dan makrifat lain.. tukar plak hahha. 

Ok..to those who join this project, I really hope that we can share and gain more experience.... to others yang malu2 dan segan2 tapi mau join, silakanlah yer. For detail silalah ke MyBotang

As-Salam

Regards;

17 comments:

  1. Mila ...i ada project ngan Epal ,kid gown wit applique.Bahan semua dah siap then i ada paper ni.Baru buka kejap ni ...hahhaha nanti i masuk bahan2 i tunjuk kan sekali ok...

    ReplyDelete
  2. Good luck kak Mila, buat applique pula. Can't wait tengok hasilnya. :)

    ReplyDelete
  3. Mila, cepatnya mula.. as usual.. :)

    Thanks for the tips of using interfacing.. i like economy idea very much. the fusible web is quite expensive, i bought some when i was first gila gila about crafting.. :)

    ReplyDelete
  4. Suzie, nnt share2 ler knowledge belajar kat sana yer hihihi

    ReplyDelete
  5. Anic.. where did you bought it? mahal yer? I malas nak cari sebenarnya, coz thats the only way I can reduce my interfacing scrap hehe.Mmg purposely simpan utk applique

    ReplyDelete
  6. agree with Anic.. memang cepat dan efficient cik Mila kita nie.. bagus untuk motivate I yang blom mula apa pun lagi nie.. uhuhuhuh

    As for the fusible web nie, i heard ada jual kat some craft shops kat Mesia and epal shop.. but quite pricey.

    i don't know how it looks like and don't know what it is called in Japanese.. nak kena gi belek jugak.. :(

    Loving your idea to use bond on one side.. betul jugak kan, as long as lekat.. nanti nak kena jahit jugak on top.. yeay!!! :D

    ReplyDelete
  7. tq Mila, i also wonder where to find the paper-backed fusible adhesive, since its quite expensive maybe boleh ikut cara Mila tu... hmm... nampaknye kena buat trial run la...

    ReplyDelete
  8. I bought steam-a-seam 2 from Craft World in SS2, if my memory serves me well, half yard/meter is about RM13 plus... :)

    See here:
    http://www.warmcompany.com/saspage.html

    Watch the 3rd youtube...

    ReplyDelete
  9. Salam La!..

    Ko ngan mesin jahit memang tak dpt dipisahkan ek dari dulu..huhu

    kagum aku tgk!

    ReplyDelete
  10. Kak rose memang blur sangat bab applique..have never seriously sit and do..memang tak dapat nak share..i am following closely your tips and the rest of our BNFs..Thanx for sharing ya.

    ReplyDelete
  11. Sue.. I dont know how it looks if we use fusible web, is there much different than if we use another method-like i did-.. hopefully we'll see n learn in this SA

    ReplyDelete
  12. Faizlily.. betul tuh, kena trial n error dulu. Refer to info from Anic, we can get it from CraftWorld, teringin jugak nak kesana in this few days.. kalau kesana, maybe nak try dapatkan skit kut...

    ReplyDelete
  13. McTie KalamHati.... aku dan mesin jahit nii.. dulu kini dan selamanya wakakakaka.

    ReplyDelete
  14. Kak Rose... jomlah join SA kali ni.. nnt kut jadi mcm bag making.. jatuh hati terus hahaha

    ReplyDelete
  15. wah mila..dah berjalan rupernyer projek dia yer..good luck tau..

    ReplyDelete

Love your comments...