Followers

Friday, April 15, 2011

Paper Piercing Block (Part 1)...

I am learning another technique called Paper Piercing Block from The Sometimes Crafter.
This block is a free pattern by Beth Maddocks at her website Piece By Number

A bit tricky at the beginning. But on the third piece.. I got it. Rupanya taklah susah sangat, tapi its a messy job to sew on the paper. Plus if you need to "tetas menetas", you need an extra careful not to tear off the paper.


I dont have the fabric softener sheets, so I only use an A4 paper.. therefore, its quite difficult to see through the fabric below the paper. Somemore, its an 80gm paper, agak keras dan susah nak tear off. Menyebabkan ada benang yang tertarik bila kertas tuh ditanggalkan emmmm..



Only 1/4 of the block, another 3 to go lalalala.. tapikan.. bila mencuba sesuatu yang baru macam ni, menyebabkan saya a bit excited to finish it.

And this is another pencil case. My marketing manager a.k.a Izzah Si Chomel niii dok push the production line suruh siap cepat yerrrr. Takleh tunggu2 lagi, esok nak bg kawan dia yang order tuh.


Tau sebab apa dia nak cepat sangat.. so that she can earn her commission faster wakakakaka.
Sebenarnya, saya rasa bersalah jugak nak jual barang2 ni kat sekolah, ye lah.. kesian parents diorang, kalau anak dah ada cukup segala kelengkapan stationery semua, tetiba nak beli lagi sebab tengok kawan ada pencil box baru yang cantik. Tapi I cant afford to give it for free...

Today dah Friday...plan to go to Jln TAR today wakakaka. Esok nak balik kampung plak.. excited bukan main yerrrr
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU SEMUA...

Regards;

16 comments:

  1. haha.. kak mila.. dah ada manager sekarang.. baguih la kak.. at least dia proud dgn product ummi dia.. :D

    cantik la paper piece project tu.. fabric bunga2 tu comel sangat!! geram tgk! akak plan nak buat ni kak?

    ReplyDelete
  2. Geng yati ni, suka DIY, pandai jahit benda2 mcm ni...impressed!

    ReplyDelete
  3. alahai mila... rajin nyer mengoperasi benda baru...daku jua yg beku....huhuhu

    ReplyDelete
  4. mamaD... mmg ler tersangatlah bangganya dengan produk ummi dia hahaha. Sampai kan kat ustazahnyer pon dia cerita, dah ustazah pon nak beg telekung mcm dia.

    paper piercing tuh kena buat sampai siap dulu, baru boleh dipikir2kan nak buat apa hahaa..

    ReplyDelete
  5. Yus, betul tuh.. geng yati jugak.. dapat link yus pon dari blog yati..

    ReplyDelete
  6. SClover.. aihhh akak kan design beg...kena concentrate, saya ni suka suki nak cuba mcm2 takde pengkhususan kakaka

    ReplyDelete
  7. bagus la Mila ada marketing manager dok push production line... haha... I wish I have one... i'll stay tune to ur paper piecing project sbb nak tau ending dia...suspense ni... :)

    ReplyDelete
  8. Alaa.. syoknya boleh explore new techniques.. saya dah x leh nak productive dah.. si kecik asyik wat eye contact je nak suruh layan dia.. dia la boss segala boss sekarang ni!

    ReplyDelete
  9. wah wah wah kretip kretip!
    isteri sape laaa yg bagus nih!
    heheh ;)

    nanti folo kiter OK! miss u!

    ReplyDelete
  10. Uhuk uhuk, tersedak. Ada orang sebut nama ropanya. Hehhe... Terer betul marketing manager Kak Mila dapatkan customer. Hehhe... comel je pencil case tu.
    Shopping apa la agaknya tu kak, kat Jalan TAR? :)
    Selamat pulang ke kampung, kak.

    ReplyDelete
  11. pencil case gmbr minnie mcm tu mmg bdk2 suka..hehe kck2 izzah dh ada talent b,bisnes.. ;p ..

    ReplyDelete
  12. Wah... the paper piercing technique looks like fun to do...

    Thanks for sharing...

    Your sewing come across neat... Like the little flower fabric.

    Mungkin lebih bagus guna kertas buat cake? Maybe could try cutting it into A4 size and feed into printer, I will try one day...

    Who knows your pencil case may inspire some of the girls into sewing... :)

    ReplyDelete
  13. Anic.. i tried to print it on kertas majung, but the paper stuck in my printer.. emm need to think of something on how to print on that paper.. thnaks for the idea anic

    ReplyDelete
  14. maybe need to tape it to normal A4 paper so that there is a bit of thickness... :)

    ReplyDelete

Love your comments...