Followers

Friday, April 08, 2011

Sharing my notes on zipper (Tutorial?)

Nak buat tutorial, tapi terasa masih kurang berkelayakan lagi, tapi nak jugak sharing my notes in making a bag with zipper closure.

To a beginner (like me)... hopefully you can learn something from my notes. This is not a comprehensive one, u need to experience it yourself, then you know how it works

The those experts (ops.. rarely people claimed that they are an expert kan...) ok ok, I rephrase.. to those who are familiar with attaching zipper to bag, please.. please... leave a comment if anything that can improvised my notes here. I really appreciate that.

Reminder : This is not a bag tutorial, therefore no exact measure of the bag given.

What u need are:
  •  the zipper attached to the fabric. You can refer to the tutorial from Creative Cutie here. Beg saya ni lebar 4 inci, jadinya fabric attached to zipper tuh 4 inci jugak lah (2 inch+2 inch), panjang untuk kain plak bergantung pada lebar beg, contohnya 4 inci, so panjang bag minus 4 inci lah. (ada faham tak eks...ayat yang sungguh berbelit2.. so sorry)
  • The bag body (normally 2 pieces, but mine was 1 piece, folded)
  • The upper lining, 2 pieces - fabric is the same as the body - The size of the upper lining depends on how deep in your zipper. Mine was 2.5 inch inclusive of the seam allowance
  • The lower lining - you fabric of choice, the size was actually the length of the body minus the upper lining and dont forget the seam allowances

Mark the centre of the upper lining, lower lining and the zipper. Pin it together and sew it.


The outcome will be something like this


Then attached the other side of the lining. Repeat the same process
Then you will get the lining of the bag, attached together with the zipper in the middle


Then sew the lining and the body together - Reminder : you need to attach the strap first before this step

You will get something like this, and sew the bag as in the picture

Terbalik kan bag, and top stitch keliling bag untuk lebih kemas


Tadaaa.. dah jadi pon..


Inilah dia hasil usaha buat notes hari ni.. horey horey.. another bag in black. cantik tak? Zoom skit kat bag bottom tuh... dah berjaya buat triangle yang kemas sekali.. opsss angkat bakul sudah. Beg ini berukuran 12x11x4 inch. Muatlah nak isi telekung kee.. buku2 sekolah or apa2 ajelah.


Kalau berkenan dengan beg ini.. silalah ke MyLilShop yerr

Regards;

12 comments:

  1. waahh....thanks for sharing...baru je nak mintak mila buatkan tutorial install zipper mcm ni..heheh

    ReplyDelete
  2. SoNice.. kalau jadi nnt bgtau yer... teringin nak tgk hasil org lain.

    ReplyDelete
  3. yeay yeay... kak mila ajar jahit zip.. yeay!
    nanti kalo saya dah berjaya buat, saya tunjuk ek..ek..ek..

    mekaceh kak!

    ReplyDelete
  4. nice..thanx 4 sharing..

    tp kena try bt beg dlu, bru paham...xpnh pn lg bt beg yg ade zip ;p ...

    ReplyDelete
  5. Kak Mila punya jahitan zip memang kemas Yati tengok. Tahniah ye kak, berjaya tambah stok kedai. :)

    ReplyDelete
  6. Zila.. try ler yer. tak susah sgt lekatkan zip camni, takde nak kena jahit tebal2 sgt... larat ler ngan NV kita tuh hahaha

    ReplyDelete
  7. Ziraziz.. emmm before try letak zip nii mmg advisable ler kalau try dulu buat simple toye beg, tanpa zip. kalau idok mmg confuse nanti.

    ReplyDelete
  8. Yati... hahaha TQ TQ. akak ni menjahit suka2 sambil kongsi2 ilmu dengan kawan2, kut ada manfaatnya, tak dapat dlm bentuk RM pon, dapat dlm bentuk pahala pon dah ok, ye tak.

    ReplyDelete
  9. thanks for the tut kak...nice and senang faham :)

    ReplyDelete
  10. NoEn.. Selamat mencuba yer. nnt share2 ler kalau dah buat. teringin jugak nak tgk :)

    ReplyDelete
  11. mila..thanks sharing..duk mencari2 tutorial buat zip utk beg nih..akhirnya mila dah buat tutorial..yea..nak buat beg..(tahun depan baru siap kot,,heeheh)

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing. X pernah lg buat bag mcm ni..

    ReplyDelete

Love your comments...