Followers

Wednesday, April 06, 2011

Sessi beramah mesra dengan ZIPPER

Lamanya tak menjahit beg. Semalam terasa ingin nak jahit beg lah plak..
Ceria tak?
Bunga2 felt tuh saya jahit jer guna mesin... kejap2 terbabas hahaha.. tetas balik. Nak jahit guna tangan makcik ni dilanda demam malas tersangat.. mokcik lebih suka menetes kikiki


Bag bottom guna PVC, beli dari SClover arituh, baru arini saya buka balik n belek2 camna nak guna kikiki. Nasib ler ok jer bila jahit dengan mesin, kut2 ler tersangkut ke apa kan...


Bahagian dalam ada 2 compartment..
and tak lupa... another trial on ZIPPER

Rasanya semua penjahit beg yang berstatus beginner starter level macam saya ni agak ketakutan bila dengar beg dengan zip. Kalau beginner yang dah expert, mesti at your finger tip jer kan. Aduhaiii... berpeluh-peluh saya nak siapkan.. plus my NV50 niii memang takleh harap sangat kalau kain tebal. Walaupon masa demo bukan main cakap kata boleh berapa lapis jeans ntah.. tp come to reality.. asyik ERROR jer... walaupon dah guna jarum besar. Jahitan pon dok lompat sikatak lompat jer. Ni buat saya rasa macam nak rembat mesin industri jer nih... awww angan2 cukup besar, sebesar gajah.. menjahit tahap semut jerr

Emmm arini nak buat apa agaknya... ops baru teringat, semalam Izzah dok request nak bantal pink jugak. Macam kat sini niii. Tapi untuk bantal tidur dia lerr. Wokey.. untuk kakak yang lambat lagi nak jadi kakak ni umi akan buat kan.. wait...

ADIOZ

Regards;

17 comments:

  1. hohoho... ceria !! salute!!.. dah pandai installed zip..cun !!!Izzah, sementara blum jd kakak, mintak ape aje...kalau dah jd nanti susah,... smua bby yg punya...hehehhe..

    ReplyDelete
  2. Mila, sweet ajer fabric tu.... dan bag yang kemas. Tahniah kerana tidak ragu2 lagi menggunakan zipper dlm projects Mila..... mudah kan... cantik pun!!!! :)

    ReplyDelete
  3. zipper ni mula2 tu mmg macam susah, tp lama2 suka pulak, mlas nak jahit yg ada button..ehehe..

    ReplyDelete
  4. "Rasanya semua penjahit beg yang berstatus beginner starter level macam saya ni agak ketakutan bila dengar beg dengan zip."

    Betul sekali... Beginner macam saya belum berani bertemu dengan zipper.. :)
    Congrats ya Mila, you've made a beautiful Zipper bag..

    ReplyDelete
  5. good try. just nk share, as I know kalo nk jahit kain tebal and guna home sewing machine you bole guna tapak lain mcm "walking foot". insyaAllah kain smooth je jln and xde error. tapi tapak ni agak costly a bit but worth it since you also can make quilt by using this foot. cuba la try. :)

    ReplyDelete
  6. kak mila.. saya pun masih fobia dgn zip.. asal jahit zip jer kena stand by jarum, sbb asyik patah.. hahaha.. saya pun teringin la nak jahit zipper mcm tu, tapi nak letakkan dia kat dalam.. cemaner nak cakap ek.. hmmmm....

    apapun, fabric tu cute.. :D
    fabric lining kat dalam beg pun saya suka.. :D

    ReplyDelete
  7. Ceria, ceria! Peh, bawah PVC yek. Nice!
    Tahniah kak Mila, overall memang cantik bag tu!

    ReplyDelete
  8. SClover... ter"inspired" ngan akak nyer design ler ni kikiki.. wat letak telekung rasanya ok kut beg ni kan

    ReplyDelete
  9. Kak D... nak start tuh masih ragu2 jugak, dah proceed tuh.. mesti sampai siap hehehe

    ReplyDelete
  10. Tini.. kalau takde zip niii rasa mcm kurang selamat skit.. itu yg kena beranikan diri, tp betullah.. dah 2 3 kali buat, dah rasa ok skit lerr

    ReplyDelete
  11. Vita.. try sekali, insyallah mesti nak cuba lagi hehehe.. tapi first time tuh kena bersedialah... kekadang tekanan perasaan pon ada sekali

    ReplyDelete
  12. Vita.. try sekali, insyallah mesti nak cuba lagi hehehe.. tapi first time tuh kena bersedialah... kekadang tekanan perasaan pon ada sekali

    ReplyDelete
  13. MiedaCreative.. TQ for useful tips... walking foot n darning foot sama tak eks, kalau darning foot memang dah ada, cuma lagi kena try lah lepas ni.. TQ TQ soo much

    ReplyDelete
  14. Zila... akak plak tak pernah lg patah jarum, tp bila sekali melekat jarum tuh (error message), mmg terus tumpul ler.. mmg confirm tukar baru.

    ReplyDelete
  15. Yati.. Thanks.. harap tuannyer suka lerr

    ReplyDelete
  16. Mila...pegi beli mesin high speed tu.Tak mahal mana pun...Tapi kerja memang laju...tebal mana beg nak di jahit...no problem at all.Go and contact Ah Meng.

    ReplyDelete
  17. Kak Ros... kalau saya ni penjahit tegar mmg dah rembat dah.. tp dok pikir space n also volume... plus NV50 ni jenis push button jer.. duduk bersila atas kerusi pon boleh jahit.. itu yg pikir seratus juta kali nak rembat industri tuh

    ReplyDelete

Love your comments...