Followers

Tuesday, April 19, 2011

Paper Piercing Block (Part 2)...

Finished with my Colorwheel Geese pattern
I am turning this block into an 18x18 inch cushion cover

Aghhh boleh fengsan buat paper piercing niii rasanya.. in conclusion, NOT my preferred method. Rela lagilah potong2 kain, dari menjahit atas kertas macam ni. Then, leaving me with smallest scraps, macam kena makan tikus hahaha


My favourite spiral FMQ.. - faveret kee ataupon pattern lain sedikit keras tangan nak buat wakakaka-


Good thing about paper piercing... you will get a sharp corner and it was very neat..


Another story... Masa balik dari Temerloh on Sunday, kami tengok dah banyak gerai durian di sepanjang jalan area Bentong sana. Hajat hati nak singgah, tapi hujan lebat ler plak.
Sampai KL, cari jugaklah durian niii jeng jeng jeng....
MUSANG was in the houzz.. presenting musang king bought by my dearie hubby - first time tasting this type-
Walaupon regenya agak mahal.. masa beli ni RM28 sekilo, dan sebiji ni beratnya 2 kilo.. tapi berbaloi-baloi. Memang tak pandang D24 dah. Rasa dan tekstur nya yum yum yum. Bijinya kecik jer, plus kelima-lima pangsa mmg penuh dengan isi... terasa macam nak tanam pokon doriyan ni plak. sorry lerr kalau buat penggemar2 doriyan terliur yerr. Cepat serbu gerai doriyan jom.


Regards;

22 comments:

  1. siap spiral lg tuuu... org tempah ke?

    nk tau, dh bbrp thn dah kmi t.mrasa durian...huhuhu HB t.tahan baunye...tp anak2 suka sgt durian waaaaaa ksian kami kan

    ReplyDelete
  2. Kak Mila.. memang cun la hasil paper piecing.. jahitan akak pun kemas jer.. pergh.. jeles i! hehehe

    kalau tayang kat ofis ni mau orang order kak... hehehe

    ReplyDelete
  3. owh lupa.. FMQ spiral mmg cun.. sekata jer.. takde panjang pendek pun.. kalau akak FMQ akak akan lukis dulu ke atau free hand jer? pastu akak pusing2kan kain or just guna tangan jer nak belok2an dia?

    hehehe.. byk soal plak.. hehehe..
    tg kak.. :D

    ReplyDelete
  4. SSL.. sendiri yang tempah kikiki. sajer buat tambahan cushion kat rumah. sayang nak jual, sbb ntah kurun keberapa lagi dah nak wat blok camni haha

    kak nisah, kalau nak makan durian kena tinggalkan hubby ler nampaknyer yerr.. tak perr ajak saya temankan pon ok haha

    ReplyDelete
  5. MamaD.. uihh takut akak nak ambik tempahan, maunyer berpinar mata lagi nak siapkan blok camni.. dah tobat wakakaka

    yg spiral tuh nampak dlm gambar jer sama (agaknya lerr), tp ada jugak terpanjang terpendeknya. akak guna free hand jer.. tolak kiri kanan, tak pakai apa2 pattern. ala2 malas nak berpatern dan lagi senang hehehe. try ler sekali, mesti nak cuba lagi dan lagi

    ReplyDelete
  6. tgknya aje nampak susah,kalau ct mesti separuh jalan aje buatnya..tension...tapi cantik dan kemas mila buat.

    ReplyDelete
  7. Wah rajin betul....;)

    Durian tu menggiurkan..beli kat ne Mila durian tu?

    ReplyDelete
  8. cantiknya..akak memang tekun la..
    dh tgk dia punya tutorial, mak aih mcm susah jer..mau sakit kepala nk buat sume tuh..huhu

    ReplyDelete
  9. Ct Honey... saya rasa mmg agak susah lerrr.. cuma bila buat sesuatu yg baru nii seronok lerr.. pastu berpeluh2 nak habiskan 4 keping tuh haha

    ReplyDelete
  10. Tyha.. durian tuh hubby beli kat Greenwood, tp exactly gerai mana tuh tak tau lerr

    ReplyDelete
  11. NoEn...rasanya kalau orang yang banyak scrap tak pakai mmg ok buat pattern nii.. mcm saya ni sayang kain skit hahaha.. kalau boleh ikut betul2 blok tuh, tapi pattern camni mmg kena membazir kain skit lerr

    ReplyDelete
  12. alamak!kak rose dah terpanggil untuk mencuba...nampak macam rumit jugak..tapi best kan dapat buat sesuatu yang baru..sweet sungguh hasil nye..Keep it up Mila!

    ReplyDelete
  13. Kak rose...mmg harus dicuba tapi jangan cepat putus asa hahaha....mmg agak rumit ler.. cuma bila hasilnya agak memuaskan, oklah.. tp kalau disuruh buat sekali lagi waduh waduh...

    ReplyDelete
  14. Nampak kemaslah guna method paper piecing nih...nak cuba tp takut membazir kain pulak...
    p.s - malam semalam pon makan doriyan jugak yg biasa je. Jenis yg mila beli ni mesti sedap & creamy kan..

    ReplyDelete
  15. cantik tul hasil patchwork nie..berminat jugak rase nk try buat sendiri tp nanti bila free2 sket :)

    ReplyDelete
  16. santikkkkk nyeee...waduhhh...ms lum siap tu ..cam ntah ape2 kan...aik bile dh siap...mmg cun abiss!!..

    ReplyDelete
  17. Cun kak, cushion cover tu! Jahitan kak Mila memang kemas.
    Bestnya dapat makan durian musang king tu. Sini banyak durian kampung je. Boleh ler dari takde. :D

    ReplyDelete
  18. Bea... emm kalau banyak scrap mmg berbaloi2 buat camni

    ReplyDelete
  19. s'piah.. betul tuh... kalau tgk sebelum siap mcm ntah apa jer jadinya..

    ReplyDelete
  20. Yati... durian kampung pon sedap jer.. yang ni sengaja nak try sbb selalu sgt org kata sedap. durian dah makin banyak nii lama2 nnt makin murahler.. akak suka sgt beli yg lambak tuh n buat tempoyak, pastu goreng plak tempoyak tuh.. waduh2 sedapnya.

    ReplyDelete
  21. akak...durian? uhuh, saje nak kasik terliur...

    ReplyDelete
  22. Ila.. setiap kali makan durian mesti sebut nama Ila kakaka. Makan durian ngan abg mat pon mesti abg mat dok sebut nama Ila hahahaa.. nostalgia betul.

    ReplyDelete

Love your comments...